Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali ekonomski sporazum u Bijeloj kući
Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali ekonomski sporazum u Bijeloj kući Foto: Afp

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Avdullah Hoti, premijer Kosova, potpisali su ekonomski sporazum između Srbije i Kosova u Bijeloj kući.


Nakon potpisivanja Donald Trump, predsjednik SAD-a, održat će kraći sastanak s Vučićem i Hotijem u Ovalnom uredu te državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Vezani članci Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rast tenzija između Srbije i Kosova, na granici dežuraju kosovski specijalci: "Ovo je jedan od najtežih dana za naš narod"

Ovo je prvi sporazum Srbije i Kosova od pokretanja dijaloga prije nekoliko mjeseci.

"Ovo je uistinu povijesni trenutak", rekao je američki predsjednik nakon potpisivanja u Ovalnom uredu te najavio svoj skori posjet Srbiji i Kosovu, prenosi The New York Times.

Prema pisanju Blica, sporazum podrazumijeva da će Kosovo pristupiti inicijativi Mini Schengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih cesta i pruga koje će bolje povezati regiju, a u Beogradu će biti otvoren ured Američkog fonda za razvoj.

Mini Schengen je inicijativa koju su s Vučićem inicirali albanski premijer Edi Rama te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Trump: Srbija i Kosovo pristale normalizirati gospodarske odnose

Srbija i Kosovo pristale su na normalizaciju gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump u petak i pohvalio "veliko postignuće" do kojeg je došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

"Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa", rekao je Trump. "Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak", ocijenio je američki predsjednik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u petak da ima još puno neslaganja između Srbije i Kosova, ali normalizaciju gospodarskih odnosa smatra "velikim korakom naprijed", prenosi agencija Reuters.

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da bi postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi "trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja".

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak navečer objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati "prva europska zemlja" koja će poći za primjerom Sjedinjenih Država.

"Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Srbije (...) na odluci da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela i da onamo preseli veleposlanstvo svoje zemlje", navodi se u Netanyahuovu priopćenju na hebrejskom, dodajući da će se veleposlanstvo preseliti "do srpnja 2021."

Izaslanstva Beograda i Prištine sastala su se u četvrtak i petak u Washingtonu u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Domaćini dvodnevnih razgovora u Bijeloj kući su specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

O'Brien je izjavio da je uvjeren da će, kako gospodarski odnosi budu jačali, "doći i do političkih rješenja".

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa.

To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018, kada su kosovske vlasti uvele stoostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdulah Hoti ukinuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008. godine.