Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova predsjednica agencije WFP-a Svjetski program za hranu (World Food Program) Ujednjenih naroda Josette Sheeran, posjetila je Darfur i podsjetila na teške uvijete u kojima žive tamošnji stanovnici.


'Zapravo smo u vrlo lošim uvijetima postigli velike uspijehe u Darfuru. Smanjili smo postotak podranjenosti za 50% od 2004. godine', rekla je Sheeran.

Vezani članci Hrana, ilustracija Hrvati godišnje bace nevjerojatne količine hrane, iz udruga apeliraju: "Pratite oznake i i donirajte viškove" Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan"

No, osvrnula se i na gubitke koje su ponajviše osjetili stanovnici Darfura. Uzrok tih gubitaka, napominje Sheeran, je loša sigurnosna situacija.

'Stoga danas molim sve uključene strane da kreiraju bolje sigurnosne okolnosti za narod Darfura, za humanitarne djelatnike koji im pomažu, za djecu koja su raseljena iz svojih domova i nalaze se u kampovima', apelirala je Sheeran.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je ubijeno oko 200.000, a raseljeno 2,5 milijuna ljudi U Darfuru, od 2003. godine kada su se pobunjenici suprotstavili Vladi optužujući je za zanemarivanje manjina.

WFP je najveća svjetska humanitarna organizacija s budgetom od 3 milijarde dolara. 

'WFP trenutno pomaže 98% pothranjenih ljudi. Od prošle godine smo imali 45 sigurnosnih incidenata. Na mnogim društvenim razinama nam se izlazi u susret, ali sigurnost je još uvijek vrlo sporna stavka', zaključila je Sheeran.