Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nekoliko sekundi

Potres Novi Zeland približio Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavni snažni potres zbližio je Australiju i Novi Zeland i to doslovno, a ne u ideološkom pogledu. Tako su sada zemlje bliže 30 centimetara.

Potres magnitude 7,8 stupnjeva prodrmao je Novi Zeland i još ga više primakao Australiji, izvješatava New Zeland Herald. Globalni sistem pokazue da je sada grad Te Anau 10 centimetara bliže Australiji dok je regija South Island bliža za čak 30 centimetara.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

'Novi Zeland imao je sreće'

Ken Gledhill, direktor istraživačke geološke organizacije, izjavio je kako promjene pokazuju neizmjernost uključenih sila. 'Novi Zeland imao je velike sreće. Da se tako snažan potres dogodio bilo gdje drugdje, nastala bi ogromna šteta', objasnio je. 'Približio nas je Australiji. Zemlja se neprestano deformira jer se nalazi na graničnom predjelu. No, potres nas je pomaknuo za nekoliko sekundi, a bez njega bi se to pomicanje odvijalo kroz stotine godina', dodao je Ken. Iako je Novi Zeland protekli četvrtak pogodio najjači potres u zadnjih 78 godina, prouzročio je samo manju štetu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene