Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres magnitude 6,5 uzdrmao je jugoistok Irana u ponedjeljak, a poginulo je namjanje 11 osoba.


Uz 11 žrtava ranjene su stotine ljudi, javlja državni radio, a prenosi The Washington Post. 'Moguće je da žrtava ima i više s obzirom na vidljiva oštećenja zgrada', izjavio je načelnik iranske provincije Kerman, gdje je bio epicentar potresa, Esmail Najjar.

Vezani članci Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu - 4 Borba sa (sporom) obnovom: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku" Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 1 Solidarna i Rotary planiraju na Banovini sagraditi 11 protupotresnih kuća: Mogu izdržati potres jači od sedam stupnjeva po Richteru

Državna televizija izvijestila je da su u potresu srušena najmanje tri sela,a spominje se i oštećenih 1.800 kuća. 'Stotine ljudi zarobljeno je u ruševinama', prenose lokalni dužnosnici.

>> Snažan potres na Papui Novoj Gvineji

Iranska novinska agencija, Irna, javlja da je nakon jakog potresa uslijedio niz od devet slabijih, među kojima je jedan dosegao magnitudu 5. Zbog potresa, telefonske linije bile su u prekidu.

'Potres se dogodio u 22.12 po lokalnom vremenu u pokrajini Kerman i osjetio se u mnogim gradovima', izvijestila je iranska televizija.

Geološki institut SAD-a je procijenio da je epicentar bio na dubini od 12,3 kilometara.  Pokrajina Kerman je izrazito trusno područje. U potresu koji je sravnio grad Bam 2003. poginulo je oko 31.000 ljudi. (Hina)