Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta zraka

Potencijalno smrtonosan problem u zrakoplovima o kojem nitko ne govori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udišu li putnici na višesatnim letovima zrakoplova loš zrak i prijeti li isti njihovom zdravlju? Mnogi se žale na zdravstvene probleme nakon duljih letova.

Krajem prošlog ljeta jedan zrakoplov kompanije Germanwings je za dlaku izbjegao nesreću. Pilotima je naime od lošeg zraka i isparavanja u cockpitu bilo toliko mučno, da su posljednjim snagama prizemljili zrakoplov na pistu zračne luke u Kölnu. Nakon incidenta se govorilo o tomu kako je taj problem već godinama poznat, ali da se o njemu nije javno raspravljalo kako se ne bi širila panika među putnicima, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna JEDNA OD NAJVEĆH PRIJETNJI Većina stanovnika europskih gradova udiše opasno zagađen zrak: Pet zemalja se ističe

>> U padu turističkog zrakoplova u Belgiji petero mrtvih

Dvije osobe u Velikoj Britaniji navodno su zbog posljedica lošeg zraka u zrakoplovu i umrle. Odakle zapravo dolazi zrak u putnički dio zrakoplova i pilotsku kabinu? Odgovor je iz turbina, a taj se sustav koristi već posljednjih 50 godina i ako se ispravno održava, pouzdan je i bezopasan po zdravlje čovjeka.

I najmanja nepravilnost je izurazito opasna

Ipak, ako se pojave i najmanje nepravilnosti, poput neispravnih brtvila, u prostor zrakoplova ulazi onečišćena mješavina, koja može uzrokovati zdravstvene tegobe, no službe kontrole sigurnosti u zrakoplovnom prijevozu ne vide u tome razlog za uzbunu.

No ne dijele svi njihovo mmišljenje, a među takvima je i Nezavisna organizacija kabinskog osoblja (UFO), koja mjesečno zna primiti i 20-tak pritužbi svojih članova na loš zrak u kabinama putničkih zrakoplova.

Glavobolje, upale, mučnina...

'Simptomi uključuju glavobolje, upalu sluznica, mučninu kao i nesanicu', kaže Andreas Sitek, zadužen za zdravstvo pri UFO-u. Među njemačkim stjuardesama i stjuardima dosad je zabilježeno 30-tak slučajeva trajnih zdravstvenih posljedica zbog tog problema.

Pri najmanjem istjecanju ulja za turbine, u zrak koji odlazi u kabine mješa se i do 300 različitih elemenata od kojih su mnogi opasni po zdravlje čovjeka. UFO već godinama traži neovisne analize zraka u putničkim zrakoplovima. Njihovi apeli zasad nisu urodili nikakvim plodom.

Zaštita na radu

Austrijska zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu, Eva Lichtenberger, isto tako se zalaže za preciznost u izradi lista incidenata u zrakoplovima, vezanim za loš zrak. 'To zasad spada u polje zaštite na radu a to leži u nadležnosti svake pojedine članice Eurropske unije', ističe Lichtenberger.

UFO se u međuvremenu nada kako će pritisak djelatnika u civilnom zrakoplovstvu utjecati na kompanije te da će se tom problemu adekvatno pristupiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene