Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Bruxellesu suglasnost o naplati carina na integriranim prijelazima na administrataivnoj liniji koji će se početi primjenjivati od četvrtka, 20. prosinca, povrdio je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.


On je rekao da će vozila s robom za koju se ne plaćaju visokotarifni porezi moći bez carinjenja ulaziti na sjever Kosova te vozila koja prevoze tzv. akciznu, to jest visokotarifnu robu poput nafte, benzina, kave ili cigareta, ali samo do tri i pol tone težine.  Pavićević je, nakon razgovora koji su započeli prije sedam dana, rekao da će se na prijelazima pregledavati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali ne radi carine nego zbog statistike.

Dogovoreno je da primjena sporazuma o carinjenju počne u četvrtak 20. prosinca od osam ujutro te da će se taj dogovor poštivati 'dok ne počnu dalji razgovori o nekom trajnom rješenju podjele carinskih prihoda'.

>> Dačić prijeti prekidom pregovora s Prištinom

Kako je objasnio šef beogradskog pregovaračkog tima, ovim je dogovorom samo potvrđen sporazum postignut u posljednjoj rundi političkog dijaloga premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton početkom prosinca u Bruxellesu.

Pavićević je ustvrdio da je tjekom pregovora o carinjenju robe'“vođeno računa o interesima Srba na sjeveru Kosova, ali i o mogućnostima zlouporaba slobodnog uvoza robe'. 'Ukoliko s druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo suspendirati sporazum o integriranim prijelazima (IBM)', rekao je Pavićević, ponovivši tako identično stajalište srbijanskog premijera Ivice Dačića nakon treće runde pregovora sa Hashimom Thacijem.

'Ukoliko bude suprotnog ponašanja na prijelazima i pojave se problemi za koje smo se dogovorili da neće postojati, Srbija će suspendirati provođenje ovog sporazuma', rekao je Dačić 4. prosinca nakon razgovora s Thacijem i Ashton u Bruxellesu.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je ranije u utorak u Beogradu da će prekinuti pregovore s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i europskom visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton ako ne bude poštovan dogovor da se za robu koja ostaje na sjeveru Kosova ne plaća carina.

Reagirajući nakon prosvjeda koje su u ponedjeljak na prijelazu Jarinje organizirali gospodarstvenici sa sjevera Kosova, optužujući pravnu misiju EU (EULEX) i kosovsku stranu da ne poštuju sporazum o zajedničkom upravljanju prijelazima (IBM), Dačić je rekao kako je 'apsolutno nezadovoljan' onim što se trenutno događa u povodu IBM. (Hina)

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Reporteri Nove TV iz Prištine i Beograda: Na Kosovu nije zabilježen ni najmanji incident, u Srbiji se prosvjeduje

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook