Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u srijedu da se Sjeverna Koreja mora suočiti s posljedicama svog 'ratobornog i provokativnog ponašanja', nakon što je nepredvidljivi režim Kim Jong-Ila zaprijetio vojnom akcijom protiv Južne Koreje.


Clinton je govorila u Washingtonu nakon što je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila da vlada Kim Jong-Ila više neće poštivati sporazum o primirju iz 1953., s kojim ja završen Korejski rat, te da bi mogla vojno odgovoriti na uključenje Južne Koreje u američki program kontrole brodova sumnjivih za prijevoz nuklearnog oružja ili materijala.

>> Sjeverna Koreja ispalila još jednu raketu

SAD uzima "vrlo ozbiljno" svoje obveze da brani Južnu Koreju i Japan, kazala je Clinton. Ona je pozvala Pjongjang da se vrati šestostranim pregovorima, čiji je cilj obustava njegovog nuklearnog programa i denuklearizacija Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja nastavlja povećavati napetost nakon podzemne nuklearne probe koju je izvela 25. svibnja, što je izazvalo široku međunarodnu osudu i najavu pooštrenja sankcija UN-a.

Američke TV mreže u srijedu prenose i informacije obavještajnih službi o naglom povećanju aktivnosti u sjevernokorejskom nuklearnom centru Jongbjonu, što potvrđuje ranije informacije o ponovom pokretanju reaktora za proizvodnju plutonija, goriva za nuklearno oružje. (Hina)