Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE

Priča koja kida srce i istovremeno izaziva bijes: "Jeste li čuli za izreku životinjski strah? To je strah od kojeg te boli koža..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici su primijetili nagli porast broja prijevremenih poroda u nekim dijelovima Ukrajine. Prenatalne klinike u Harkivu i Lavovu objavile su da se stopa prijevremenih poroda udvostručila ili utrostručila u posljednjih nekoliko tjedana kao rezultat stresa i zdravstvenih problema povezanih s ratom.

Malena Polina rođena je u regionalnoj perinatalnoj klinici u Harkivu i teška je samo 630 grama. Prosječna težina novorođene djevojčice je pet puta veća. Dr. Irina Kondratova, koja je zadužena za skrb o Polini, kazala je da je broj prijevremenih poroda porastao za tri puta u odnosu na normalnu stopu i sada čine čak 50 posto svih poroda.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji Neki su već uništeni Američki tenkovi Ukrajini su trebali donijeti preokret u ratu, a sada su povučeni s bojišta

"U zonama sukoba žene provode puno vremena u prepunim podrumima, gdje su česte infekcije. Također, teže im je doći do liječničke pomoći ako im je potrebna", istaknula je dr. Kondratova za BBC.

Kaže i da je osoblje donijelo odluku da ostane na odjelu intenzivne njege s najmanjim bebama, čak i nakon upozorenja o zračnom napadu. "Ne možete dijete od 600 grama odvesti u podrum", rekla je. "Bilo bi to putovanje u jednom smjeru. Tako da ostajemo s djecom i s njima proživljavamo bombardiranja."

Olga Bogadiza je u šestom mjesecu trudnoće i čeka blizance. Pobjegla je iz Kijeva u Lavov, očajnički želeći pronaći sigurno mjesto za svoje bebe, daleko od granatiranja i policijskog sata. Do Lavova joj je, kaže, trebalo tri dana, a za to vrijeme od straha nije mogla ni jesti ni piti.

"Jeste li čuli za izreku životinjski strah? To nije kao strah od boli ili porođaja - to je strah od kojeg te boli koža. Toliko si uplašen da ne možeš jesti ni razmišljati. Kad sam stigla u Lavov, liječnik mi je rekao da sam izgubila 3,5 kilograma i da su životi mojih beba bili u opasnosti jer je njihov razvoj zaustavljen."

Njezini blizanci sada su se ponovno počeli razvijati, a njihov petogodišnji brat majku pri svakom posjetu pita kada će doći njegova braća. Spomenimo i da je Olga Ruskinja, a njezin suprug Ukrajinac.

Viktoria, teška 800 grama, rođena je u perinatalnoj bolnici u Lavovu početkom ožujka, zajedno sa svojom sestrom blizankom Veronikom, nakon što je njezina majka pobjegla iz Kijeva. Upravo je prešla prvi kilogram.

Viktorijina majka Irina Zelena pobjegla je u Lavov iz Kijeva neposredno prije poroda. "Otišli smo zbog masovnog granatiranja", kaže ona. "Cijelo to vrijeme bili smo u skloništu." Vjeruje da je taj golemi stres pridonio tome da je Viktoriju i Veroniku rodila sedam tjedana ranije od termina.

Veronika je već napustila intenzivnu njegu i s majkom je na općem odjelu. Kad se oglasi sirena, Irina je odvodi u sklonište, ali Viktoriju mora ostaviti u inkubatoru jer je previše krhka da bi se smjela micati.

"Emotivno je jako teško", rekla je Irina. "To je kao da kidam svoje srce na dva dijela. Jedna beba dolazi sa mnom, druga ostaje kod liječnika. Stalno razmišljam: 'Je li sve u redu? Kako se ona osjeća?' Ali u ovoj situaciji moramo biti jaki."

Bolnica u Lavovu - gradu koji se nekoć smatrao utočištem od sukoba - već je zabarikadirala neke prozore vrećama s pijeskom, a sada gradi poseban podzemni bunker za smještaj svojih najkrhkijih pacijenata u inkubatorima.

Više o ratu u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene