Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se mnogo o porijeklu ubijenih

Poratne žrtve iz Hude Jame bit će teško identificirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utvrditi identitet ili nacionalno podrijetlo žrtava čiji su posmrtni ostaci u utorak otkriveni u nekadašnjem rudniku ugljena kod Celja bit će vrlo teško, istaknuto je na konferenciji za novinare u Muzeju novije povijesti.

Po nekim podacima, kako je rečeno, oni su u napušteni rudnik Barbarin rov, kod naselja Hude Jame blizu Laškoga, dovedeni i ubijeni, nakon što su ih ondje prebacili iz logora Teharje u koji su nakon završetka rata dovođeni slovenski domobrani, ali i ostali zarobljenici, pripadnici 'poraženih vojski' i civili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri jame pune žrtava U Hudoj jami i ostaci ženskih žrtava Slika nije dostupna Bajić posjetio Hudu jamu 'Zajedno ćemo istražiti što se stvarno događalo 1945.'

'Prizori koje smo tamo zatekli upućuju da su žrtve umirale u agoniji. Svi leševi su pokriveni vapnom, a po položaju tijela čini se da su se žrtve neko vrijeme gibale', rekao je patolog Jože Balažic s Instituta za sudsku medicinu u Ljubljani. Po njegovim riječima, na gomili koju su otkrili samo u jednom rovu je oko 300 ubijenih, neki na lubanjama imaju znakove koji pokazuju da su ubijeni tupim predmetom, a na posmrtnim ostacima nema znakova prostrijelnih rana. Balažic smatra da je identifikacija ostataka DNK metodom gotovo isključena zbog vapna kojim su bili pokriveni, a ne zna se mnogo ni o podrijetlu žrtava jer neki smatraju da se radi i slovenskim domobranima, a neki o postrojbama NDH.

Povjesničar Mitja Ferenc i Marko Štrovs iz državne komisije za žrtve poraća naveli su da postoje svjedočenja da su žrtve tamo dovođene i ubijane iz logora Teharja, osnovanog nakon završetka rata za pripadnike 'poraženih vojski', ali i za nepodobne civile.

Slovenska policija već je pozvala građane da se jave ako imaju podatke o događajima u okolici Celja iz prvih poratnih mjeseci 1945. godine, kada su izvršene likvidacije u Hudoj Jami, odnosno napuštenom rudniku Barbarin rov. U njemu, kako se vjeruje, u još nekoliko napuštenih rovova može biti i više tisuća drugih žrtava poratnih likvidacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene