Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prodaji od 2016.

'Ova je knjiga preopasna za opću javnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Knjiga Adolfa Hitlera 'Mein kampf', ponovno će biti izdana u Njemačkoj, a bit će obogaćena s dodatnih 2.000 stranica kritika i analiza.

Stare kopije knjige Adolf Hitlera 'Mein Kampf' čuvaju se u sigurnosnom 'ormariću za otrove', zoni za opasne knjige u državnoj knjižnici Bavarske. Tim stručnjaka važe svaki zahtjev da je se prelista i drže toksičnu knjigu daleko od znatiželjnih očiju javnosti, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinuli zabranu Mein Kampf prvi put se nakon rata objavljuje na njemačkom! Slika nije dostupna Autorska prava Bavarci žele Britancu zabraniti objavu Hitlerovog 'Mein Kampfa'

'Ova je knjiga preopasna za opću javnost', upozorio je povjesničar knjižničarstva Florian Sepp, dok je na stol sobe sa strogim ograničenjem pristupa polagao prvo izdanje Hitlerove knjige.

Knjiga koja je svojedobno bila nacistička biblija, zabranjena je u reprodukciji Njemačke od kraja Drugog svjetskog rata, a uskoro će se vratiti u njemačke knjižare.

Bavarska je godinama branila reizdanja Hitlerove knjige, jer je na njih imala autorska prava. Ali ta prva istječu u prosincu, a ponovno izdanje 'Mein Kampf' očekuje se početkom sljedeće godine.

Kim suradnicima podijelio Hitlerov Mein Kampf: 'Gledajte i učite!'

Novo će izdanje izaći na izvornom njemačkom jeziku, što je izazvalo strastvenu debatu oko povijesti, antisemitizma i latentnoj moći pisane riječi.

Ponovno izdanje knjige financiraju njemački porezni obveznici, koji financiraju povijesno društvo koje pak proizvodi i objavljuje novo izdanje. Kažu da će knjiga biti vitalni akademski alat, s 2.000 stranica više u kojima je kritika i analiza originalnog teksta.

Oponenti su unatoč tome protiv ponovnog izdanja, djelomično i jer knjiga izlazi u vrijeme porasta antisemitizma u Europi i vrijeme u kojem su engleski prijevodi te knjige sve više traženi.

Iako su njemačke vlasti dogovorile s online prodavačima kao što je Amazon.com, da zabrane prodaju u Njemačkoj, nove kopije 'Mein Kampf' dostupne su ostatku svijeta.

Hindi nacionalistima u Indiji, nudi se kao knjiga samopomoći. Kao komičan strip izdana je u Japanu. Veliki ljubitelji Hitlerove knjige su pripadnici i simpatizeri grčke 'Zlatne zore'.

Plan da se knjiga s akademskim komentarom objavi početkom 2016. odobren je 2012. godine. No, u prosincu 2013. ideja je blokirana nakon pritužbi preživjelih žrtava holokausta. Bavarska je odlučila da se knjiga ipak nikad ne bi trebala pojaviti u tiskanom izdanju na njemačkom jeziku.

A onda opet promjena. Baavarska se, objasnio je Ludwig Spaenle bavarski ministar kulture, neće protiviti projektu jer to nije u interesu slobode znanosti.

Iako je država trebala pružiti financijsku potporu, od te ideje su odustali i knjiga će se objaviti od strane minhenskog Instituta za suvremenu povijest.

Knjiga je izvan Njemačke dostupna desetljećima. Hitler je Mein kampf napisao 1924. godine dok je služio četverogodišnju zatvorsku kaznu. Sadrži njegovo mišljenje o rasnoj čistoći i mržnji prema komunistima i Židovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene