Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom 9 mjeseci zatočeništva 1923. godine zbog pokušaja rušenja njemačke Vlade Adolf Hitler napisao je knjigu koja će postati temelj njegova bogatstva - Mein Kampf (Moja borba).


'Mein Kampf' je objavljena 1924., mnogo prije nego što je Adolf Hitler došao na vlast. U početku prodaja Hitlerova nacističkog antisemitskog manifesta nije privukla pozornost Njemačke.

Vezani članci Cjepiva, ilustracija AstraZeneca objavila detalje o zaradi na cjepivu, ni ostalim farmaceutskim divovima ne ide loše Karen Dionne Bijeg ozloglašenog ubojice iz zatvora označio joj je karijeru, njezina drama dostojna je filmskog uprizorenja

'Prodavala se tako-tako', kazao je dr. Pascal Trees, znanstveni suradnik u Institutu za suvremenu povijest u Smithsonianovu dokumentarcu 'Hitlerovo bogatstvo', prenosi CNN. 'Da budem u potpunosti iskren, nije baš bila nešto čitana'.

1924. godine knjiga je stajala 12 njemačkih maraka, kazao je Trees. Kako bi potaknuli prodaju, nacisti su se odlučili za novije, puno otvorenije izdanje manifesta. Treći Reich je pak, tražio način kako da Hitlerovu knjigu 'unese' u svaki njemački dom. Prilika da se 'Mein Kampf' dodatno unovči se ukazala kad je Hitler 1933. izabran za kancelara Njemačke.

'Uvijek ima puno vjenčanja i tada ih je plaćala država. Zato je država kupila mnoštvo knjiga i poklanjala knjigu svim novim supružnicima, a Hitler je ubirao profit', kazao je dr. Cris Whetton.

U to je vrijeme Hitler zarađivao 10 posto od svake prodane knjige pa je tada na vrhuncu prodaje zarađivao milijun dolara godišnje samo na vjenčanjima, što bi u današnjoj protuvrijednosti bilo oko 12 milijuna dolara.

Do 1939. Hitlerovo je djelo prevedeno na 11 jezika i izdano u 5,2 milijuna primjeraka diljem svijeta. Da bi apsurd bio veći, kao kancelar, Hitler je tada osloboden plaćanja poreza od 400.000 njemačkih maraka od prodaje knjiga.

Nakon poraza nacističke Njemačke, savezničke su snage autorska prava na knjigu uručile saveznoj pokrajini Bavarskoj čija je Vlada potom zabranila tiskanje Hitlerove knjige.

1. siječnja 2016., 70 godina nakon toga, autorska su prava istekla i njemački Institut za suvremenu povijest (IfZ) objavio je novo izdanje, na 2.000 stranica s 3.500 fusnota znanstvenika kojima se nastojalo pokazati da 'Mein Kampf' nije moćno i zavodljivo, nego nepovezano i loše napisano djelo. Novo izdanje stoji 64 dolara.