Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski pčelari upozoravaju da zbog neprirodno visokih temperatura pčele misle da je proljeće i umjesto da miruju one napuštaju košnice i ugibaju. Iz Europe također stiže upozorenje da većini zemalja nedostaje pčela za oprašivanje usjeva.


S Agronomskog fakulteta pozvali su sve hrvatske pčelare da ispune upitnik o gubicima pčelinjih zajednica i dostave ga Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA). Apel je upućen nakon što im je s terena stiglo puno dojava o naglom slabljenju brojnih pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju, a upitnik mogu ispuniti na stranicama HPA-e.

Inače, u više od pola europskih zemalja nedostaje pčela za oprašivanje usjeva, piše BBC. Prema novijim istraživanjima znanstvenici vjeruju da razlog za tako veliku potražnju za oprašivanjem treba tražiti u ogromnom porastu korištenja bio goriva.

PČELAMA protiv mina!

Problem je naročito izražen u Velikoj Britaniji, koja ima samo četvrtinu pčela potrebnih za oprašivanje. No, i u ostalim zemljama nedostaje pčela, a njihov nestanak povezuje se sa sve širim korištenjem pesticida, ali i raznih bolesti koje pogađaju pčele.

Za pčele su zabrinuti i hrvatski pčelari koji masovno prijavljuju njihov pomor. Za njihovu smrt krive neprirodno visoke temperature, piše 24 sata, pa pčele tako misle da je proljeće i umjesto da miruju, što inače zimi i rade, one napuštaju košnice.

'Vani ne pronalaze hranu, a u košnicama troše zalihe', kaže prof. dr. sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook