Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se zabrana prodaje

Slovenija: Tretirano sjeme kukuruza izazvalo pomor pčela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog velikog pomora pčela koji je u proteklih tjedan dana zabilježen u Prekmurju, a postoji bojazan da bi se mogao proširiti i ostalim dijelovima Slovenije, Slovenski pčelarski savez zatražio je u utorak od nadležnih organa da odmah zabrane prodaju sjemena kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura koje se pred sjetvu tretira fitofarmaceutskim sredstvima.

Od prošlog utorka kada su uz granicu s Mađarskom zabilježeni prvi pomori pčela u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, prema tvrdnjama tamošnjih pčelara bez pčela je ostalo oko dvije tisuće košnica, što je otprilike desetina njihova ukupnog broja, a 'epidemija' se nastavlja.

Pomor pčela dogodio se u blizini polja s uljanom repicom koja je u cvatu. No prema prvim rezultatima ispitivanja koje je početkom ovog tjedna objavilo slovensko ministarstvo poljoprivrede, postoji utemeljena sumnja da je pomor posljedica klotianidina, sredstva kojim se tretira sjeme kukuruza prije sijanja, kako bi se zaštitilo od štetočina dok ne iznikne.

Kako prenose slovenski mediji, na otrovanim pčelama nađeni su tragovi tog sredstva koje se vjerojatno sa susjednih polja posijanih kukuruzom proširilo na šire područje, uslijed sijanja u suho tlo, a možda su prijenosu tvari pogodovale i neispravne sijačice i vjetar.

Sličan pomor pčela u Sloveniji, ali u manjem opsegu, u Sloveniji je bio zabilježen 2008. godine u okolici mjesta Domžala, kada je uginulo osam posto pčela, a korištenje sjemena kukuruza tretiranog spomenutim fitofarmaceutskim sredstvom bilo je zabranjeno.

Kako prenose slovenski mediji, seljačke udruge upozorile su da se u vezi s pomorom pčela u Prekmurju ne smiju donositi preuranjeni zaključci, a tvrde da bi vlasti u slučaju zabrane sijanja kukuruza spomenutim sredstvom trebale kompenzirati štetu, odnosno nabaviti novo sjeme jer rabe ono koje je dostupno u prodaji. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene