Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se rezultati analize

Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju

Pomor ptica kod Kikinde - 4
Pomor ptica kod Kikinde - 4 Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Aktualno Galerija Pomor ptica kod Kikinde - 1 Pomor ptica kod Kikinde - 1 Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Pomor ptica kod Kikinde - 2 Pomor ptica kod Kikinde - 2 Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Pomor ptica kod Kikinde - 3 Pomor ptica kod Kikinde - 3 Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije +0 Pomor ptica kod Kikinde - 4 Galerija 1/4 >>
Oko 800 uginulih ptica pronađeno je u srpskom selu Nakovo kod Kikinde. Sumnja se na masovno trovanje.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na Facebooku objavu o velikom pomoru ptica kod Kikinde.

U ponedjeljak su na svojem profilu objavili slike uginulih ptica, a u objavi naveli da je kod sela Nakovo pronađeno više od 800 uginulih ptica, od čega je više od 400 gačaca, lovostajem zaštićene vrste, te oko 400 čavki, koje su zaštićene zakonom.

Iz Društva sumnjaju na masovno trovanje, no to će biti potvrđeno nakon laboratorijske analize ptičjeg tkiva.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Tema korupcija i pravosuđe Demontaža Sabine Tandare Knezović: Pogledajte oko kojih je pitanja najviše zaiskrilo među gostima

"Ovo je do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao trovanjem u ovom dijelu Europe. Situaciju dodatno pogoršava mogućnost da se otruje jedan par orlova krstaša koji je u blizini Nakova počeo savijati gnijezdo", stoji u objavi.

 

Pronašao ih pčelar

Uginule ptice prvi je uočio pčelar Ranko Samardžija koji je išao obići svoje pčelinjake. Mrtve ptice uočio je po putu već kod posljednjih kuća u selu. Prema njegovom svjedočanstvu, uginule ptice nalazile su se u kanalima, a neke su visjele s granja i žbunja. Prizore je snimio te podijelio s Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz Društva su o situaciji odmah obavijestili nadležne službe te izrazili sumnju da se radi o masovnome trovanju te da su se ptice otrovale tražeći insekte na polju u kojem su bili postavljeni mamci s otrovom.

Pročitajte i ovo Ilustracija nove upute Znate li za novost vezanu za bolovanje? Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

"Brzo smo organizirali jednu terensku ekipu i u nedelju ujutru smo bili u Nakovu. Kako u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, niti protokol za postupanje, obavijestio sam lokalnu stanicu policije koja je na teren poslala dva policijska službenika“, objasnio je Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a.

U objavi Društva na njihovoj službenoj stranici navedeno je da su ptice prebrojane i da je dio izuzet zbog uzimanja uzoraka za analizu dok su ostale zakopane u jamu na rubu polja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene