Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILI LISTU NAJUTJECAJNIJIH

Njemačka prva! Srbiji Hrvatska najveća prepreka za napredak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najutjecajnijih osoba i država u Europi.

Prema istraživanju 'Power Matrix', Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najutjecajnijih europskih država. Od zemalja u okruženju Srbija je zauzela 19. mjesto, a Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su mjesta od 30. do 33. mjesta.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Nevrijeme pogodilo Njemačku Drastična promjena vremena Njemačka okovana snijegom, jedna osoba izgubila život: Hladni udar stiže i u Hrvatsku

Lista najutjecajnijih država Europe nastala je uspoređujući utjecaj lidera država i veleposlanika u Europskoj uniji, stabilnost vlada, jasnu strategiju države i 'sirovu snagu država', a na listi nema Bosne i Hercegovine iako se osim članica Europske unije na istoj nalaze i države kandidatkinje.

Jedan od ključnih faktora za odabir najutjecajnije države u Europi je rastući utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi portal Politico.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je dobre ocjene uz obrazloženje da je 'osoba s kojim Europska unija može rješavati probleme'. S obzirom na tu činjenicu Srbija je rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku.

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska.

Velika Britanija je, po utjecaju, druga država Europe, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njezin premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima europskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel zasjela je na prvo mjesto, kako navodi Politico, bez konkurencije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene