Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najutjecajnijih osoba i država u Europi.


Prema istraživanju 'Power Matrix', Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najutjecajnijih europskih država. Od zemalja u okruženju Srbija je zauzela 19. mjesto, a Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su mjesta od 30. do 33. mjesta.

Vezani članci Olaf Scholz (Foto: AFP) Tko će naslijediti Angelu Merkel? Na zadnjem sučeljavanju uoči izbora potencijalni nasljednici odmjerili snage Aleksandar Vučić Provokacija zastupnika Vučićeve stranke: ''Pozdrav s Dinare. Srpska zastava se danas vijorila na najvećoj srpskoj planini''

Lista najutjecajnijih država Europe nastala je uspoređujući utjecaj lidera država i veleposlanika u Europskoj uniji, stabilnost vlada, jasnu strategiju države i 'sirovu snagu država', a na listi nema Bosne i Hercegovine iako se osim članica Europske unije na istoj nalaze i države kandidatkinje.

Jedan od ključnih faktora za odabir najutjecajnije države u Europi je rastući utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi portal Politico.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je dobre ocjene uz obrazloženje da je 'osoba s kojim Europska unija može rješavati probleme'. S obzirom na tu činjenicu Srbija je rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku.

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska.

Velika Britanija je, po utjecaju, druga država Europe, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njezin premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima europskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel zasjela je na prvo mjesto, kako navodi Politico, bez konkurencije.