Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima ograničeno kretanje

Tunis: Vojska na ulicama, kaos trajao cijelu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tuniske vlasti ograničile su kretanje svima, nakon policijskog sata greškom je ubijen 23-godišnjak, za kojeg obitelj tvrdi da je bio gluh zbog čega nije čuo upozorenja.

Usprkos policijskom satu, u gradu Tunisu su tijekom noći nastavljeni žestoki sukobi policije s mladima, a svjedoci javljaju da je najmanje jedna osoba poginula u izgredima, te da su pucnjava, krikovi i nesnosna buka od razbijanja i lomljavine odjekivali do jutra, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabranjeno okuplljanje članova Tunis: Suspendirana Ben Alijeva stranka Slika nije dostupna Uskoro plijene i zgradu Belgija blokirala Ben Alijeve bankovne račune

Do sukoba je došlo u predgrađima glavnog grada Ettadhamenu i Intilaki, udaljenim oko 15 kilometara od središta Tunisa. Po riječima svjedoka, nasilje se razbuktalo nakon što su se u spomenutim predgrađima počele okupljati veće mase mladih ljudi. U četvrtak ujutro su u tim četvrtima zbog zapaljenih zgrada morali intervenirati i vatrogasci, a uništeni su neki dućani i ljekarna.

U jučerašnjim sukobima prosvjednika i policije u Tunisu poginulo je pet osoba, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca.

Prema izjavama svjedoka nakon što je policija zapucala na prosvjednike u pustinjskom gradu Douzu ubijene su najmanje četiri osobe, među kojima i jedan sveučilišni profesor. Još jedan mladić ubijen je u gradu Thala, a policija je na njega otvorila vatru jer nije poslušao naređenje da ode kući. No, njegov brat kazao je u telefonskoj izjavio za Reuters da je ubijeni 23-godišnjak bio gluh.

>> Svih 178 Hrvata u Tunisu je na sigurnom

>> Ministarstvo: Putovanje u Tunis je postalo rizično

Nakon niza prosvjeda policija je uvela policijski sat u glavnom gradu i ostalim mjestima gdje su ljudi ustali protiv 20-godišnjeg autoritarnog režima osuđujući visoku nezaposlenost, korupciju i 'represivnu vladu' te zatražili odlazak Ben Alija, koji vlada već 23 godine. Reuters javlja da se skupina prosvjednika u srijedu okupila i u mjestu Gassrine, oko 200 kilometara od glavnog grada, uzvikujući 'Ben Ali, odlazi!'.

I vojska na ulicama

Vojska je jučer prvi put raspoređena na ulicama glavnoga grada Tunisa i okolici pošto je tijekom vikenda policija oružjem odgovorila na prosvjede te su, po službenim podatcima, 23 osobe izgubile život, a udruge za ljudska prava procjenjuju broj žrtava na 50.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je 'nerazmjernu policijsku uporabu sile' prema prosvjednicima, rekla je njezina glasnogovornica.

Francuski socijalisti izrazili solidarnost

U Parizu je stanje u Tunisu komentirao vođa kluba socijalističkih zastupnika u francuskom parlamentu Jean-MarcAyrault koji je osudio 'šutnju' Francuske i 'neizbježnim' ocijenio silazak s vlasti tuniškog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.

'Želio bih iskazati solidarnost s Tunižanima koji se bune protiv socijalne nepravde i policijskog, korumpiranog režima. Osuđujem represiju i to bi morala učitniti i službena Francuska, na ljude se puca, ima mrtvih, a Francuska šuti', kazao je Ayrault. Najavu ministrice vanjskih poslova Michele Alliot-Marie o mogućoj sigurnosnoj suradnji između Francuske i Tunisa nazvao je 'sramotnom'.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene