Osamnaestero policajaca ušlo je u sjedište tvrtke Cambridge Analytica u Londonu kako bi pretražilu njezine podatke.

Galerija


Sud je odobrio nalog za pretragu prostorija Cambridge Analytice četiri dana nakon što je britanska povjerenica za informiranje, Elizabeth Denham, prvi put objavila namjeru da se uredi pretraže.

Vezani članci Azijska robna kuća Kineska robna kuća iz Srbije postala hit na društvenoj mreži: "Nemamo virus!!! Molim te budi pametan čovek" Ivana Paris Nakon iznenadnog razvoda od bivšeg mistera, jedna od najzgodnijih Hrvatica ponovno ljubi

Denham je zatražila pristup podacima tvrtke koja se bavi analizom podataka i koja je optužena za ilegalno korištenje podataka milijuna korisnika Facebooka kako bi utjecala na ishode političkih izbora.

Glasnogovornik Ureda povjerenika za informiranje (ICO) rekao je: "Zadovoljni smo s odlukom suda i planiramo uskoro izvršiti nalog. Ovo je samo jedan dio veće istrage korištenja osobnih podataka i njihove analize u političke svrhe."

Tijekom istrage, naglasak će biti na prikupljanju i korištenju podataka koje su činili Cambrige Analytica, tvrtka koja je vlasnik Analytice te dr. Aleksandr Kogan, akademik koji je razvio aplikaciju za prikupljanje podataka.

Sve veći skandal razvio se iz tvrdnji o prikupljanju osobnih podataka i načina na koji su oni utjecali na američke izbore i Brexit, izvještava The Guardian.

Manje od sat vremena nakon što je izdan nalog, grupa od 18, neki od kojih su nosili jakne ICO-a, ušli su u zgradu Analytice, vođeni ženom koja je nosila papir koji je izgledao kao nalog. Viđeni su na drugom katu, na kojem spomenuta tvrtka navodno ima urede.

Sve je veći pritisak na osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, koji je pozvan da svjedoči pred britanskim parlamentom. Cambridge Analytica, SCL, Kogan i Facebook poriču da je došlo do ikakvih ilegalnih radnji.

Ranije ovog tjedna, ministar kulture Matt Hancock natuknu je da će britanska vlada povjerenici za informiranje dati veću moć za istragu zloupotrjebe osobnih podataka.