Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta ozbiljna istraga

Policija ušla u urede Cambridge Analytice: Kroz zastore se vidi kako pretražuju podatke kontroverzne tvrtke

Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 3
Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 1 Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 2 Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 3 Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 4 Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +0 Policija ušla u urede Cambridge Analytice (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/5 >>
Osamnaestero policajaca ušlo je u sjedište tvrtke Cambridge Analytica u Londonu kako bi pretražilu njezine podatke.

Sud je odobrio nalog za pretragu prostorija Cambridge Analytice četiri dana nakon što je britanska povjerenica za informiranje, Elizabeth Denham, prvi put objavila namjeru da se uredi pretraže.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete Andrej Plenković Gong analizirao HDZ botovima napada oporbu i građane: "Takvim se metodama koristio i Aleksandar Vučić"

Denham je zatražila pristup podacima tvrtke koja se bavi analizom podataka i koja je optužena za ilegalno korištenje podataka milijuna korisnika Facebooka kako bi utjecala na ishode političkih izbora.

Glasnogovornik Ureda povjerenika za informiranje (ICO) rekao je: "Zadovoljni smo s odlukom suda i planiramo uskoro izvršiti nalog. Ovo je samo jedan dio veće istrage korištenja osobnih podataka i njihove analize u političke svrhe."

Tijekom istrage, naglasak će biti na prikupljanju i korištenju podataka koje su činili Cambrige Analytica, tvrtka koja je vlasnik Analytice te dr. Aleksandr Kogan, akademik koji je razvio aplikaciju za prikupljanje podataka.

Sve veći skandal razvio se iz tvrdnji o prikupljanju osobnih podataka i načina na koji su oni utjecali na američke izbore i Brexit, izvještava The Guardian.

Manje od sat vremena nakon što je izdan nalog, grupa od 18, neki od kojih su nosili jakne ICO-a, ušli su u zgradu Analytice, vođeni ženom koja je nosila papir koji je izgledao kao nalog. Viđeni su na drugom katu, na kojem spomenuta tvrtka navodno ima urede.

Sve je veći pritisak na osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, koji je pozvan da svjedoči pred britanskim parlamentom. Cambridge Analytica, SCL, Kogan i Facebook poriču da je došlo do ikakvih ilegalnih radnji.

Ranije ovog tjedna, ministar kulture Matt Hancock natuknu je da će britanska vlada povjerenici za informiranje dati veću moć za istragu zloupotrjebe osobnih podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene