Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji. Francuska im ne dopušta ulazak na svoj teritorij.


Policija je u utorak počela odvoditi uglavnom afričke migrante s obale u Ventimigliji na talijansko-francuskoj granici u vrijeme kada u Luxembourgu zasjedaju ministri zemalja članica EU u pokušaju da dogovore sporazum o imigracijskoj krizi.

Vezani članci Lopovi (Foto: Screenshot) Policija obožava ovakve kriminalce jer im neizmjerno olakšavaju posao Talijanska policija, ilustracija (Foto: Corigliano Calabro, Italy /IPA/PIXSELL) Policija na mukama: Ne može utvrditi koji je jednojajčani blizanac kriv za stotinu provala

Pripadnici specijalne talijanske policije počeli su sa stjenovite obale odvoditi desetke migranata, uključujući uplakane žene.

Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji jer im Francuska odbija dopustiti ulazak na svoj teritorij.

Neki od migranata, uglavnom iz Sudana, Eritreje i Somalije pokušali su pružiti otpor tako što su zavezali ruke i ležali na zemlji.

Putnici turističkog autobusa snimili potresan video

Italija, prva na udaru migranata, želi da ostale članice Europske unije podnesu dio useljeničkog tereta iz Afrike. Od početka godine u pretrpanim brodicama Italija je spasila oko 57.000 migranata, a utopilo se 1770 u pokušaju prelaska Sredozemlja.

Policija je objavila da će migrante prebaciti na željezničku postaju i ondje im pružiti hranu i medicinsku pomoć.

'Bespomoćni i bez nade'

Migrant Mustafari iz sudanske ratom pokrajine Darfur rekao je "mi smo bespomoćni i bez nade i na milosti policije" te otkrio da je šest puta pokušao vlakom ući u Francusku kako bi nastavio put do Švedske, no svaki put ga je vratila francuska policija. Sav svoj novac - 200 eura, potrošio je na vozne karte i hranu.

EU je utrostručio novac za spasilačke operacije u moru Italije i Grčke, no 28-člana Europska unija duboko je podijeljena prema pitanju ilegalne imigracije.

UPOZORENJE Pola milijuna ih na granici čeka da krene prema Europi

Talijanski premijer Matteo Renzi u nedjelju je poručio Europi da će Italija aktivirati "plan B" ako Europe ne pomogne u raspodjeli migracijskog tereta, ali da će taj plan prvo udariti na Europu.

Tisuće novih migranata stalno stižu brodovima zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, no Francuska i Austrija pojačano vraćaju migrante koji žele nastaviti prema sjeveru Europe. Vraćeni u Italiju oni se masovno sklanjaju na talijanskim željezničkim postajama napose u Rimu i Milanu.

Na plaži su u Ventimigliji dok je policija odvodila prvih 60 ljudi, ostali razvili zastavu s porukom na francuskom i engleskom "Humanitarna kriza: čekamo politički odgovor Europe sada". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook