Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji. Francuska im ne dopušta ulazak na svoj teritorij.


Policija je u utorak počela odvoditi uglavnom afričke migrante s obale u Ventimigliji na talijansko-francuskoj granici u vrijeme kada u Luxembourgu zasjedaju ministri zemalja članica EU u pokušaju da dogovore sporazum o imigracijskoj krizi.

Vezani članci Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Nerazjašnjene okolnosti: Na granici Hrvatske i BiH pronađeno 18 ozlijeđenih migranata Slovenska vojska (Foto: Borna Filic/PIXSELL Slovenci šalju vojsku na granicu: Uočen je veći ilegalni priljev migranata

Pripadnici specijalne talijanske policije počeli su sa stjenovite obale odvoditi desetke migranata, uključujući uplakane žene.

Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji jer im Francuska odbija dopustiti ulazak na svoj teritorij.

Neki od migranata, uglavnom iz Sudana, Eritreje i Somalije pokušali su pružiti otpor tako što su zavezali ruke i ležali na zemlji.

Putnici turističkog autobusa snimili potresan video

Italija, prva na udaru migranata, želi da ostale članice Europske unije podnesu dio useljeničkog tereta iz Afrike. Od početka godine u pretrpanim brodicama Italija je spasila oko 57.000 migranata, a utopilo se 1770 u pokušaju prelaska Sredozemlja.

Policija je objavila da će migrante prebaciti na željezničku postaju i ondje im pružiti hranu i medicinsku pomoć.

'Bespomoćni i bez nade'

Migrant Mustafari iz sudanske ratom pokrajine Darfur rekao je "mi smo bespomoćni i bez nade i na milosti policije" te otkrio da je šest puta pokušao vlakom ući u Francusku kako bi nastavio put do Švedske, no svaki put ga je vratila francuska policija. Sav svoj novac - 200 eura, potrošio je na vozne karte i hranu.

EU je utrostručio novac za spasilačke operacije u moru Italije i Grčke, no 28-člana Europska unija duboko je podijeljena prema pitanju ilegalne imigracije.

UPOZORENJE Pola milijuna ih na granici čeka da krene prema Europi

Talijanski premijer Matteo Renzi u nedjelju je poručio Europi da će Italija aktivirati "plan B" ako Europe ne pomogne u raspodjeli migracijskog tereta, ali da će taj plan prvo udariti na Europu.

Tisuće novih migranata stalno stižu brodovima zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, no Francuska i Austrija pojačano vraćaju migrante koji žele nastaviti prema sjeveru Europe. Vraćeni u Italiju oni se masovno sklanjaju na talijanskim željezničkim postajama napose u Rimu i Milanu.

Na plaži su u Ventimigliji dok je policija odvodila prvih 60 ljudi, ostali razvili zastavu s porukom na francuskom i engleskom "Humanitarna kriza: čekamo politički odgovor Europe sada". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook