Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet dana na granici

Policija ih odvodi: Žene uplakane, neki zavezali ruke i legli na zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji. Francuska im ne dopušta ulazak na svoj teritorij.

Policija je u utorak počela odvoditi uglavnom afričke migrante s obale u Ventimigliji na talijansko-francuskoj granici u vrijeme kada u Luxembourgu zasjedaju ministri zemalja članica EU u pokušaju da dogovore sporazum o imigracijskoj krizi.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Pripadnici specijalne talijanske policije počeli su sa stjenovite obale odvoditi desetke migranata, uključujući uplakane žene.

Oko 300 migranata već pet dana boravi u Ventimigliji jer im Francuska odbija dopustiti ulazak na svoj teritorij.

Neki od migranata, uglavnom iz Sudana, Eritreje i Somalije pokušali su pružiti otpor tako što su zavezali ruke i ležali na zemlji.

Putnici turističkog autobusa snimili potresan video

Italija, prva na udaru migranata, želi da ostale članice Europske unije podnesu dio useljeničkog tereta iz Afrike. Od početka godine u pretrpanim brodicama Italija je spasila oko 57.000 migranata, a utopilo se 1770 u pokušaju prelaska Sredozemlja.

Policija je objavila da će migrante prebaciti na željezničku postaju i ondje im pružiti hranu i medicinsku pomoć.

'Bespomoćni i bez nade'

Migrant Mustafari iz sudanske ratom pokrajine Darfur rekao je "mi smo bespomoćni i bez nade i na milosti policije" te otkrio da je šest puta pokušao vlakom ući u Francusku kako bi nastavio put do Švedske, no svaki put ga je vratila francuska policija. Sav svoj novac - 200 eura, potrošio je na vozne karte i hranu.

EU je utrostručio novac za spasilačke operacije u moru Italije i Grčke, no 28-člana Europska unija duboko je podijeljena prema pitanju ilegalne imigracije.

UPOZORENJE Pola milijuna ih na granici čeka da krene prema Europi

Talijanski premijer Matteo Renzi u nedjelju je poručio Europi da će Italija aktivirati "plan B" ako Europe ne pomogne u raspodjeli migracijskog tereta, ali da će taj plan prvo udariti na Europu.

Tisuće novih migranata stalno stižu brodovima zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, no Francuska i Austrija pojačano vraćaju migrante koji žele nastaviti prema sjeveru Europe. Vraćeni u Italiju oni se masovno sklanjaju na talijanskim željezničkim postajama napose u Rimu i Milanu.

Na plaži su u Ventimigliji dok je policija odvodila prvih 60 ljudi, ostali razvili zastavu s porukom na francuskom i engleskom "Humanitarna kriza: čekamo politički odgovor Europe sada". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene