Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci prosvjednika oporbenog pokreta Druga Rusija, uključujući i jednog od organizatora skupa i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova, uhićeno je u subotu u Moskvi pred sam početak prosvjeda.


Stotine pripadnika policije i sigurnosnih službi raspoređene su na ulicama glavnog grada uoči najavljenog prosvjeda koji Kremlj nije odobrio.

Vezani članci Muškarac s pištoljem (Ilustracija: Getty Images) Podstrana: Zaustavljao automobile i vozačima prijetio pištoljem, policija ga uhitila Indijska konoplja (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Poreč: Uhićen uzgajivač marihuane vrijedne 200.000 kuna, pretragom pronađeno 59 stabljika indijske konoplje

"Samo smo hodali po pločniku i ništa nismo učinili što bi
predstavljalo kršenje zakona", izjavio je putem mobitela Kasparov za radio Echo Moskvy. Kazao je da je zajedno s ostalim prosvjednicima nasilno uguran u policijsku "maricu".

U policijskom su pritvoru i vođe skupine mladih protiv Kremlja, Mlada straža, koji su uhićeni na poznatom trgu Puškin.

Organizatori tzv. Marša disidenata, koji je trebao krenuti upravo sa spomenutog trga, priopćili su da su očekivali tisuće prosvjednika. Policija je blokirala trg, a u blizini su bila parkirana brojna oklopna vozila, policijske "marice" i vodeni topovi.

Pokret Druga Rusija, marginalna ali glasna koalicija raznih skupina suprotstavljenih Kremlju, predsjedniku Vladimiru Putinu predbacuje ograničavanje demokratskih sloboda.

Policija je upozorila da će upotrijebiti silu kako bi spriječila marš koji je službeno zabranjen.