Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podrška Bushu pala na svega 28 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrška Amerikanaca politici predsjednika George W. Busha od 28 posto dostigla je generacijski najnižu razinu, čime se Bush izjednačio s podrškom koju je 1979. imao Jimmy Carter, smatran najslabijim američkim predsjednikom novijeg vremena, pokazalo je ispitivanje javnosti tjednika Newsweek u subotu.

Kontinuirani pad podrške Bushu, poglavito zbog američkog neuspjeha u Iraku, povlači za sobom i sve republikanske kandidate za predsjedničke izbore 2008. koji, prema ispitivanju Newsweeka, uvjerljivo gube utrku s troje vodećih demokratskih kandidata - Hillary Clinton, Barackom
Obamom i Johnom Edwardsom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje 'blizanaca' SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Stav nobelovca Nadbiskup Tutu: Blairu i Bushu treba suditi za Irak

Ispitivanje Newsweek Polla, obavljeno u srijedu i četvrtak na uzorku od više od 1.000 odraslih, pokazalo je da svatko od vodećih demokratskih kandidata pobjeđuje republikanskog protukandidata u izravnoj utrci.

Većina Amerikanaca vjeruje kako Bush nema političke hrabrosti - 55 prema 40 posto. Gotovo dvije trećine ispitanih (62 posto) vjeruje kako posljednje akcije u Iraku pokazuju kako je on "tvrdoglav i ne želi priznati pogrešku", prema 30 posto onih koji drže kako je Bush "spreman preuzeti politički rizik da bi stvari bile kako treba".

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani dobio je najviše ocjene za pokazivanje političke hrabrosti u prošlosti, među vodećim kandidatima obiju stranaka s 48 posto glasova. Slijede ga Hillary Clinton s 43, John McCain s 42, John Edwards s 33, Barack Obama s 30 i Mitt Romney s 11 posto glasova.

Hillary Clinton dobila je najviše ocjene za pokazivanje političke
hrabrosti u sadašnjoj kampanji - 34 posto, a slijede Obama s 33, Edwards s 30, McCain s 28, Giuliani s 25 i Romney s 11 posto glasova.

Iako anketa nudi puno razloga za zadovoljstvo Hillary Clinton, ona ruši mit kako je ona neizbježna dobitnica predsjedničke nominacije Demokratske stranke, jer pokazuje da bi Obama s većom razlikom potukao republikanskog protukandidata od bilo kojeg demokrata i to Giulianija s 50 prema 43 posto glasova registriranih birača, McCaina s 52 prema 39 posto glasova i Romneya s 58 prema 29 posto glasova.

Nakon Obame, i bivši potpredsjednički kandidat John Edwards bi s većom razlikom tukao republikance - Giulianija sa šest posto glasova više, McCaina s 10 posto i Romneya s 37 posto, što je najveća razlika u ogledima jedan na jedan među svim kandidatima. 

Hillary Clinton pobjedila bi Giulianija s 49 prema 46 posto glasova, što je unutar margine greške ispitivanja (+ ili - 4 posto), McCaina s 50 prema 44 posto i Romneya s 57 prema 35 posto glasova.

Hillary Clinton ostaje glavni favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju s 51 posto podrške registriranih demokratskih glasača ili onih sklonih biranju demokrata, prema 39 posto za Obamu. U nadmetanju s Edwardsom, Clinton pobjeđuje s 57 prema 38 posto glasova.

Među republikancima Giuliani vodi ispred McCaina s 15 posto razlike - 56 prema 41 posto glasova, dok obojica s uvjerljivom razlikom pobjeđuju Romneya - Giuliani s 51 posto razlike, a McCain s 41 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene