Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Podjela Kosova sve bliža'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistične Europe Goran Svilanović izjavio je kako smatra da je sve bliža podjela Kosova, u intervjuu za beogradski list Blic.

Svilanović je kazao kako je podjela Kosova "plan B" srbijanske vlade ukoliko ne uspiju dodatni pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

"Vlada Srbije je svjesna da čak i ako dođe do proglašenja
samostalnosti Kosova, i ako to čak i EU prizna, onda smo u stvari istog trenutka podijelili Kosovo, jer nema izgleda da se sjever Kosova u bilo kom trenutku integrira u ostatak", rekao je Svilanović.

Na pitanje da li je podjela Kosova moguća i ima li signala da bi međunarodna zajednica na to pristala odgovorio je da je "sve oko čega se Beograd i Priština dogovore, i to potpišu, u skladu s helsinškim završnim aktom, pa i podjela".

"Vlada Srbije to neće spominjati, jer onoga trenutka kada ona tako nešto spomene ona je kompromitirala svoju pregovaračku poziciju o integritetu Srbije i zato će, ako do toga dođe, ta ideja morati biti plasirana od drugih, možda, u nekom trenutku i od kosovskih Albanaca", rekao je Svilanović.

Glede konačne sudbine Kosova i roka za rješenje njegova konačnog statusa Svilanović smatra da "konačnih odluka o statusu neće biti do izbora nove administracije u Washingtonu 2008. godine"

On drži kako "Kosovo ni poslije dodatnih pregovora neće biti čvršće vezano za Srbiju, nego samo labavije i labavije, i tako do kraja. A u tom procesu sjever će ostati gdje je, a to je izravna i apsolutna vezanost za Srbiju u svakom smislu, bez obzira na pravnu definiciju statusa".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene