Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podgorica: Osumnjičeni za zlodjela u logoru Morinj nisu došli na saslušanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj 1991. i 1992. godine nisu se ni u ponedjeljak pojavila na Višem sudu u Podgorici radi saslušanja.

Istražni sudac Mušika Dujović je izjavio novinarima kako se nada da će se osumljičeni pojaviti već u utorak te da će njihovo saslušanje trajati dva do tri dana. Ako osumnjičeni ne dođu ni u utorak, sudac Dujović je najavio njihovo privođenje.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Otkazao sastanak kolegi Anušić svojim potezom podijelio javnost: ''Na prvi pogled to djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled'' Slika nije dostupna Kotoranin traži suočenje sa zatočenicima logora Morinj

Nakon saslušanja istražni sudac će odlučiti postoji li osnova za pokretanje istrage protiv osumnjičenika, koju je sredinom ove godine zatražilo podgoričko Više tužiteljstvo.

Identitet osumnjičenih pripadnika pričuvnog sastava bivše JNA iz Herceg Novog, Kotora i Bara istražni sudac i dalje čuva u tajnosti, kako je izjavio, "u interesu istrage".

Zahtjevom tužiteljstva za otvaranje istrage obuhvaćeno je šest bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava bivše JNA, koji su pod sumnjom da su od 3. listopada 1991. do 2. srpnja 1992. godine, "kao pripadnici snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije postupali suprotno pravilima međunarodnog prava prema civilima i ratnim zarobljenicima s dubrovačkog područja."

Pokretanje istrage sugeriralo je i hrvatsko tužiteljstvo, koje je
svojim kolegama u Podgorici dostavilo kompletan predmet s izjavama preživjelih.

Vrhovni državni tužitelj Vesna Medenica ranije je izjavila da su
spisi o događajima u logoru Morinj, koji su stigli iz Hrvatske
kvalitetni, ali da ih neće prihvatiti na temelju svjedočenja od prije 15 godina.

Nakon što je dobila obavijest da u vojnim arhivima u Beogradu navodno nema nikakva traga o logoru u Morinju, Medenica se obratila Tužiteljstvu Međunarodnog suda u Hagu i dobila obećanje od Carle del Ponte da će dobiti sve potrebne podatke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene