Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najveće narodno slavlje

Počinje Oktoberfest: Popit će se sedam milijuna litara piva, a krigla košta više od 70 kuna

Ispijanje piva (Foto: Dnevnik.hr)
Ispijanje piva (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vreva Oktoberfesta (Foto: Dnevnik.hr) Vreva Oktoberfesta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mjere sigurnosti na Oktoberfestu (Foto: Dnevnik.hr) Mjere sigurnosti na Oktoberfestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ispijanje piva (Foto: Dnevnik.hr) Ispijanje piva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje Oktoberfesta (Foto: Dnevnik.hr) Otvaranje Oktoberfesta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Dieter Reiter (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
U sljedeća dva tjedna na Oktoberfest stiže oko šest milijuna ljudi iz cijeloga svijeta, a popit će se više od sedam milijuna litara piva.

Tisuće Nijemaca i turista jedva su dočekale 186. izdanje Oktoberfesta. Trčali su kroz ograđeni prostor na livadi kod Munchena, boreći se za što bolje pozicije u šatorima.

Pročitajte i ovo Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti" Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion

"Moja očekivanja su, naravno, velika kao i svake godine. Želim svima da se dobro provedu, popiju puno piva, pojedu puno ušećernih badema i da im bude lijepo", kaže posjetiteljca Katarina Stefanek.

"Veselim se dobroj zabavi, dobrim ljudima i dobrom provodu", dodaje posjetiteljica Corinna Leiselt.

Gradonačelnik Munchena tradicionalno je otvorio prvu bačvu, a potom u društvu bavarskog premijera ispio prve krigle piva na ovogodišnjem festivalu.

Za Oktoberfest kažu da je najveće narodno slavlje na svijetu. U 16 velikih šatora sa 120 tisuća sjedećih mjesta pleše se i pjeva, a najčešći je zvuk kuckanje krigli.

Milijuni posjetitelja popit će oko sedam milijuna i 700 tisuća litara piva, pojesti 122 vola na ražnju, 510 tisuća pilića i 75 tisuća svinjskih koljenica. Veselje ne kvari ni činjenica što su cijene oko tri posto više u odnosu na prošlu godinu. Krigla piva tako stoji između 10.80 i 11.80 eura.

"Volio bih kada bi cijene piva bile iste dvije, tri godine. Za sada pivovare nisu ispunile moju želju. Mislim da treba biti gradonačelnik jako dugo da bi se to doživjelo", kaže gradonačelnik Dieter Reiter.

Dobro raspoloženje mnoge ponese, pa stotine završe u stanicama za otrježnjenje, koja je sastavni dio festivala. Nezaobilazna je i policija, koja je na svakom koraku. Zbog sigurnosnih razloga pregledava se svaki posjetitelj, a ruksaci i velike torbe su zabranjeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene