Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo polemikom oko nadzora Grčke

Počeo summit EU-a, očekuje se dogovor o fiskalnom paktu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, započeli su u Bruxellesu neformalni summit na kojem bi trebali dogovoriti fiskalni pakt kojim se ograničavaju proračunski manjak i javni dug te razgovarati o mjerama za poticanje rasta i zapošljavanja.

Hrvatski premijer sudjeluje prvi put na sastanku čelnika zemalja članica EU-a, na kojima Hrvatska do ulaska sudjeluje kao aktivni promatrač.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Ilustracija Lijepa gesta Hrvatska šalje kanader u Grčku: "Solidarni smo i spremni pomoći"

Ovo je prvi summit u ovoj godini i prvi koji u posljednje dvije godine nema obilježja hitnosti ili sudbonosne važnosti. Očekuje se da će čelnici na summitu postići dogovor o fiskalnom paktu, kojim će se zemlje potpisnice obvezati da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati. Odredbe da strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Summit se održava na dan kada su belgijski sindikati organizirali opći štrajk u cijeloj zemlji zbog mjera štednje, kojima se nastoji izbjeći financijski kolaps.

Osim o fiskalnom paktu, čelnici će razgovarati i o mjerama za poticanje rasta i zapošljavanja, što se u posljednje vrijeme sve češće spominje kao protutežu dosadašnjoj politici stroge štednje. Čelnici bi i o tome trebali prihvatiti posebnu izjavu u kojoj će naglasiti da do gospodarskog rasta i zapošljavanja može doći samo ako članice budu vodile konzistentnu politiku, kombinirale pametnu štednju s poticanjem ulaganja u budući rast, zdravu makroekonomsku politiku i aktivnu politiku zapošljavanja.

U nacrtu izjave, čelnici kažu da je konsolidacija javnih financija nužan uvjet za brži i održivi povratak rasta i otvaranje novih radnih mjesta, ali da to samo po sebi nije dovoljno, nego da zemlje članice moraju osuvremeniti svoja gospodarstva i pojačati konkurentnost.

Summit je počeo u znaku polemike oko njemačkog prijedloga da se Grčka u zamjenu za novu tranšu pomoći stavi pod nadzor EU-a. Njemačka je prije nekoliko dana uputila "non-paper" u kojem je iznijela ideju da EU imenuje posebnog izaslanika koji bi nadzirao ispunjava li Grčka preuzete obveze i koji bi imao određene ovlasti u smislu intervencije u grčki proračun. Atena je to oštro odbacila.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker taj je prijedlog pri dolasku na summit nazvao 'neprihvatljivim', a austrijski kancelar Werner Faymann ga je ocijenio 'uvredljivim' za Grčku. Njemačka kancelarka Angela Merkel nastojala je pri dolasku na summit smiriti polemiku. 'Trebamo raspravljati o tome kako Europa može pomoći Grčkoj da ispuni svoje obveze. Zato ne želim polemiku nego raspravu koja treba rezultirati uspješnim rješenjem'. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene