Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo referendum o Chavezovoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanci su se u nedjelju počeli izjašnjavati na referendumu o ustavnoj reformi predsjednika Huga Chaveza, koji želi pojačati svoje ovlasti i uspostaviti socijalističku državu.

U Caracasu su pobornici režima od ranog jutra sirenom i vojnim trubama budili stanovnike, javlja agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Skupine aktivista već su satima prije otvaranja birališta šetali pred biračkim mjestima.

Oko 16 milijuna birača odgovoriti će prihvaćaju li ili ne reformu koja bi Chavezu dala mogućnost neograničenog broja mandata za predsjednika, dozvolila da u slučaju krize cenzurira informacije tiska te mu dala kontrolu nad središnjom bankom.

Ohrabrena oporba i nedavni nasilni sukobi u kojima su sudjelovali prosvjednici izazivaju strahovanje da bi se gnjev mogao preliti na ulice ukoliko rezultat bude izjednačen, navodi agencija Associated Press predviđanja nekih organizacija za istraživanje javnoga mišljenja.

Chavez je upozorio protivnike kako neće trpjeti pokušaje poticanja nasilja i zaprijetio da će prekinuti izvoz nafte u Sjedinjene Države ukoliko se Washington umiješa u referendum. Njegova zemlja je značajan opskrbljivač Sjedinjenih Država koje su broj jedan kupac venezuelanske
nafte.

Chavez je od kada je 1998. prvi put izabran postao najglasniji
protivnih Washingtona i one koji se protive njegovoj ustavnoj reformi naziva pionima američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Dok venezuelanska vlada ističe ankete koje pokazuju potporu Chavezu druga istraživanja koje navodi oporba ukazuju na jak otpor što bi bila novina za ovoga čelnika koji je prošle godine bio lako ponovno izabran sa 63 posto glasova.

Istraživač javnoga mišljenja Luis Vincente Leon kaže kako
istraživanja njegove tvrtke Datanalisis pokazuju da će glasovanje biti suviše izjednačeno da bi se mogao predvidjeti ishod referenduma, navodi AP. Koja će strana pobijediti uvelike ovisi o izlasku na birališta Chavezovih pristaša i protivnika, kazao je on.

Chavez je uoči glasovanja nastojao iskoristiti svoju osobnu
popularnost u Venezueli gdje ga mnogi njegovi pristaše vide kao zagovornika siromašnih koji je više nego itko do sada raspodijelio prihoda od nafte ove zemlje koja je najveći naftni izvoznik u Južnoj Americi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene