Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo u Indiji

Počeli najduži izbori na svijetu, trajat će maratonskih 5 tjedana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija je u ponedjeljak počela glasovati na maratonskim izborima, najvećim ikad organiziranima u svijetu, koji će trajati ukupno pet tjedana i trebali bi donijeti pobjedu oporbenim nacionalistima.

Prva birališta otvorena su u dvije države na sjeveroistoku zemlje, Assam i Tripura. Favoriti su oporbeni nacionalisti, nakon desetogodišnje vladavine Kongresne stranke obitelji Gandhi koju potresaju brojne afere korupcije i koja se pokazala nesposobnom oporaviti gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

Šef nacionalističke stranke BJP Narendra Modi favorit je na izborima ali bi mogao pregovarati s moćnim regionalnim strankama kako bi formirao većinsku koaliciju. Izbori bi, prema prognozama analitičara, mogli donijeti najgori rezultat Kongresnoj stranci u njezinoj povijesti.

FOTO Ovako završavaju biznismeni prevaranti!

Čak 814 milijuna birača pozvano je na najmasovnije izbore u povijesti u desetoj svjetskoj gospodarskoj sili i drugoj najmnogoljudnijoj državi na svijetu. Broj upisanih birača u Indiji premašuje ukupno stanovništvo Europe.

Izborni proces odvija se u devet faza jer u jednome izbornom danu nemoguće je nadzirati svih 930.000 glasačkih mjesta koliko ih je propisalo izborno povjerenstvo u želji da se svakome biraču omogući glasovanje na udaljenosti manjoj od 1,2 kilometra.

Radi bržeg prebrojavanja glasovanja postavljeni su uređaji za elektroničko glasovanje, a rezultati se očekuju 16. svibnja, prenosi agencija AFP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene