Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta za 46 milijuna birača

Počeli izbori u Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski birači pozvani su da glasuju u prvom krugu paralamentarnih izbora.

Ukupno 6.603 kandidata natječe se za 577 zastupničkih mjesta a drugi krug će se održati 17. lipnja.

Predizborne ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> Francuska ljevica ima dobre izglede na predstojećim izborima

Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, list Liberation piše da će biti zanimljivo doznati hoće li nova skupština biti "ružičasta" ili "zeleno-ružičasto-crvena", to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu.

Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja pošto je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Novoizabrani predsjednik i socijalist Francois Hollande koji nije sudjelovao u kampanji, u četvrtak je ponovo pozvao Francuze da mu omoguće "natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu" kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.(Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene