Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je jutros počeo civilnu vježbu uzbunjivanja i pasivne obrane neviđenih razmjera, u kojoj će se simulirati raketni napadi, granatiranje i val atentata, objavio je vojni glasnogovornik.


Vježba koja će trajati pet dana, omogućit će provjeru spremnosti zemlje da odgovori na granatiranje iz Libanona i Pojasa Gaze i na raketiranje iz Irana i Sirije, izjavili su čelnici ministarstva obrane. Tijekom vježbe provjerit će se postupci za zaštitu civila od napada konvencionalnim, kemijskim i biološkim, posebice bakteriološkim, oružjem.

'Naši neprijatelji misle da je pozadina naša slaba točka, mi moramo ojačati tu bojišnicu i biti spremni na svaku situaciju', izjavio je za vojni radio zamjenik ministra obrane Matan Vilnai. Vrhunac vježbe bit će u utorak ujutro, kada će se u čitavoj zemlji oglasiti sirene, upozoravajući na neposrednu opasnost i pozivajući stanovnike u skloništa u rekordnom vremenu koje ne smije biti dulje od tri minute. Izraelska vlada će pak simulirati sjednice vlade na kojima će ministri morati donositi odluke u sličnim uvjetima.

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Eksplozije odjekivale Damaskom: Rusija upozorava da će izraelski napadi dovesti do eskalacije napetosti

Riječ je o trećoj takvoj vježbi otkako je u ljeto 2006. izbio rat između libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha i Izraela, u kojemu je milijun ljudi na sjeveru Izraela bio izložen raketiranju s libanonskog područja. Vježba se održava nekoliko dana nakon četverodnevne vježbe kojom je izraelska vojska provjeravala svoju spremnost na možebitne zračne napade iz Sirije i Irana. Bila je to prva vježba u kojoj su se simulirali napadi iz Irana, udaljenog više od 1.000 km, istaknuo je vojni glasnogovornik.

(Hina)