Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za obranu od Irana i Sirije

Počela vježba civline zaštite neviđenih razmjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je jutros počeo civilnu vježbu uzbunjivanja i pasivne obrane neviđenih razmjera, u kojoj će se simulirati raketni napadi, granatiranje i val atentata, objavio je vojni glasnogovornik.

Vježba koja će trajati pet dana, omogućit će provjeru spremnosti zemlje da odgovori na granatiranje iz Libanona i Pojasa Gaze i na raketiranje iz Irana i Sirije, izjavili su čelnici ministarstva obrane. Tijekom vježbe provjerit će se postupci za zaštitu civila od napada konvencionalnim, kemijskim i biološkim, posebice bakteriološkim, oružjem.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Naši neprijatelji misle da je pozadina naša slaba točka, mi moramo ojačati tu bojišnicu i biti spremni na svaku situaciju', izjavio je za vojni radio zamjenik ministra obrane Matan Vilnai. Vrhunac vježbe bit će u utorak ujutro, kada će se u čitavoj zemlji oglasiti sirene, upozoravajući na neposrednu opasnost i pozivajući stanovnike u skloništa u rekordnom vremenu koje ne smije biti dulje od tri minute. Izraelska vlada će pak simulirati sjednice vlade na kojima će ministri morati donositi odluke u sličnim uvjetima.

Riječ je o trećoj takvoj vježbi otkako je u ljeto 2006. izbio rat između libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha i Izraela, u kojemu je milijun ljudi na sjeveru Izraela bio izložen raketiranju s libanonskog područja. Vježba se održava nekoliko dana nakon četverodnevne vježbe kojom je izraelska vojska provjeravala svoju spremnost na možebitne zračne napade iz Sirije i Irana. Bila je to prva vježba u kojoj su se simulirali napadi iz Irana, udaljenog više od 1.000 km, istaknuo je vojni glasnogovornik.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene