Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tjedan dana nakon masakra u kojem je ubijeno 32-oje njihovih kolega i profesora, studenti Tehničkog sveučilišta Virginija u Blacksburgu, vratili su se u ponedjeljak u svoje učionice, odajući prethodno počast umrlima.


Prije početka nastave, deseci studenata okupili su se ujutro ispred paviljona u kojem je ubijeno prvih dvoje studenata Ryan Clark i Emily Hilscher, gdje je održana misa u njihov spomen.

Vezani članci Prazna učionica, ilustracija Pojedine županije objavile nove odluke o načinu održavanja nastave: Dio učenika vraća se u klupe, a u nekima promjena neće biti Slika nije dostupna Pokolj na Virginia Techu mogao se spriječiti

U 09:45 sati održana je minuta šutnje na cijelom kompleksu
sveučilišta Virginia Tech, koje pohađa oko 26.000 studenata, od kojih je polovica smještena u paviljonima studentskog doma.

Nakon minute šutnje u spomen žrtvama ubilačkog pohoda 23-godišnjeg studenta Cho Seung-Huia, doseljenika iz Južne Koreje, sveučilišno zvono oglasilo se 32 puta i puštena su 32 bijela balona, a nakon toga i 1.000 balona u tradicionalnim bojama sveučilišta narančastoj i boji kestena.

U ponedjeljak su nastavljeni pokopi žrtava pokolja, u New Jerseyu je održan posljednji ispraćaj Matthewu La Porteu, a u Chesterfieldu, u Virginiji, pokopani su Matthew Gwaltney i Ryan Clark.

Forenzički patolozi koji su obavili obdukciju ubojice i žrtava,
objavili su kako inicijalna obdukcija nije pokazala funkcionalone abnormalnosti na mozgu ubojice, koje bi objasnile njegov motiv za masakr.

Tkivo mozga je upućeno na daljnje mikroskopske analize, a tijelo Cho Seung Huia, koji je nakon masakra izvršio samoubojstvo, biti će predano obitelji, rekao, izjavio je patolog Willam Massello.

"Na pitanje da li sam pronašao abnormalnosti na mozgu, odgovor je ne, što se tiče opće patološke pretrage. Biti će i mikroskopskih pregleda, no je na očekujem da će se išta pronaći", rekao je Massello.

On je kazao kako je u tijelima 32 žrtve pronađeno više od 100 metaka, pri čemu su neke žrtve bile pogođene jednom, a neke dva ili tri puta, dok je u jednoj žrtvi pronađeno šest metaka.

Balistički stručnjaci su ranije objavili kako su na poprištu masakra, u četiri učionice sveučilišne zgrade Norriss Hall, pronašli 225 čahura od ispaljenih metaka i 17 rezervnih magazina sa streljivom.

Cho Seung-Hui je zločin izvršio s dva poluatomatska pištolja tipa Glock 19 od 9 mm i Walther P22 od 22mm, koje je legalno kupio u Virginiji. 

Svoje planove i motive za pokolj, Cho je objasnio u poduljem pismu-manifestu, i na 28 video zapisa i 40-ak fotografija
koje je na dan pokolja 16. travnja poslao na adresu TV mreže NBC.

Opsežno emitiranje tih video i foto zapisa ubojice, na NBC-u i drugim TV mrežama krajem prošloga tjedna, izazvalo je ogorčenje i prosvjede obitelji žrtava, te policijskih stručnjaka i psihologa.

Tijekom vikenda televizije su izmijenile taktiku pa su umjesto
iritantnih video snimki ubojice koji pozira s oružjem i prijeti
osvetom zbog nanesenih nepravdi, stotine sati programa ispunile stručnim razgovorima o njegovom mentalnom zdravlju i problematičnom ponašanju, dajući mu publicitet za koji su policijski stručnjaci upozorili da "hrani" druge potencijalne masovne ubojice toga tipa.

Rasprava koja je gotovo u cijelosti izostala, barem kada je riječ o američkoj visokoj politici, je rasprava o kontroli oružja koje takvi besmisleni zločini obično otvaraju.

U zemlji koja ustavom štiti pravo na nošenje oružja i čiji građani u privatnom posjedu imaju između 200 i 240 milijuna komada oružja, zahtjevi za jačanje kontrole oružja smatraju se sigurnim putem za gubljenje podrške birača, što je rizik u koji se godinu uoči predsjedničkih izbora 2008. malo tko usudi upustiti, uključujući i pripadnike Demokratske stranke od kojih se takva inicijativa očekivala.

Iznimka je demokratski senator Chuck Schumer, koji je najavio prijedlog zakona po kojem bi ubuduće za nabavku oružja, pored čistog kriminalnog dosjea, trebao i uredan dosje o psihičkom zdravlju, kakav je mogao spriječiti Choa da se domogne ubojitih poluatomatskih pištolja koje u drugim zemljama može imati isključivo policija.