Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušavaju ih rehabilitirati

Pobunjenici u Siriji vode logor za prebjege iz Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Siriji je otvoren tajni internacijski logor za bivše militante Islamske države i njihove obitelji, piše u srijedu BBC.

U logoru kojim upravlja pobunjenička skupina Jaysh al-Tahrir smješteno je oko 300 prebjega i uhvaćenih boraca, među kojima ima dosta Europljana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Potvrdila Bijela kuća Cure detalji akcije u Siriji: Mrtav vođa Islamske države, aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji

"Pokušali smo ih rehabilitirati i promijeniti njihov pogled na život", kaže zapovjednik kampa Mohammad al-Ghabi. "Oni koji su se htjeli vratiti kući smjeli su nazvati svoja veleposlanstva i koordinirati se s njima preko nas."

Među militantima su francuski, nizozemski i poljski državljani, kao i strani borci iz Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i središnje Azije. Muškarce, žene i djecu drži se u jednom selu na sjeveru pokrajine Idlib.

"U logoru sve više militanata"

Ghabi kaže da je u logoru sve više militantata kako se Islamska država raspada zbog turske ofenzive "Štit Eufrata" u sjevernoj Siriji.

"Islamska država raspada se zadnjih sedam ili osam mjeseci, kažu prebjezi s kojima smo razgovarali. No, operacija Štit Eufrata nanijela joj je dodatni udarac i dovela do njezina komadanja nakon brzog napredovanja naših snaga", dodao je.

BBC nije mogao posjetiti logor, ali je dobio informacije iznutra. Logor ima osnove uvjete za život i o zatvorenicima se dobro brine, ali mnogi žele otići.

Jedan bivši borac Islamske države zove se Abu Sumail. Prije dvije godine otišao je iz rodne Nizozemske prvo u Belgiju, a potom u Gaziantep u Turskoj. Prerušio se u partijanera na praznicima kako ga tajne službe ne bi otkrile. No stići do Sirije bilo je mnogo laške nego otići.

"Postupaju s nama jako loše, posebno s ljudima iz drugih zemalja", kazao je, vidno razočaran životom na teritoriju Islamske države. "Nama je jako teško živjeti ondje, to nije naš životni stil jer smo navikli na mnogo toga, a ondje vas odmah jako grubo tretiraju."

"Koriste vas za loše stvari"

"Date im svoj život pa preuzmu kontrolu nad njime. Koriste vas za loše stvari."

BBC doznaje da se u Siriji razvija i podzemna mreža, s drugim pobunjeničkim skupinama i britanskim i europskim tajnim službama, kako bi se pronašlo, uhvatilo i vratilo pristaše Islamske države.

U Raqqi, glavnom gradu Islamske države, borci šalju video snimke i osobne izjave pobunjeničkim skupinama, u nadi da će pobjeći sa svojim obiteljima. Najmanje šest stranih boraca do sada se izvuklo, a u Europi im prijeti zatvor, kažu pobunjenici.

Ghabi kaže da svi neće moći biti pušteni. "One koji se nisu htjeli vratiti ili su počinili kaznena djela šalje se pred šerijatski sud, koji kažnjava u skladu s težinom kaznenog djela."

Neki bi mogli biti i pogubljeni, upozorava, dodajući da prilike za prelazak na stranu pobunjenika brzo nestaju jer Islamska država kontinuirano gubi teritorij i urušava se. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene