Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog opasnosti od bijega

ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor

Borci ISIL-a - 2
Borci ISIL-a - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borci ISIL-a Borci ISIL-a Foto: DNEVNIK.hr Borci ISIL-a - 2 Borci ISIL-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Borci ISIL-a - 3 Borci ISIL-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasmin Keserović pred sudom u Sarajevu Galerija 1/4 >>
Pred sud u Sarajevu u petak navečer izvedeno je pet osumnjičenih pripadnika ISIL-a koji su deportirani iz Sirije. Svi tvrde da su nevini, ali im je svima, zbog opasnosti od bijega, određen jednomjesečni pritvor.

Pod okriljem noći vratili su se u domovinu te su odmah prevezeni na sud u Sarajevu. Jednog po jednog, suci su saslušavali pet osumnjičenika za terorizam, njihove branitelje i tužitelje.

''Senad Kasupović je još 2013. bio jedan od prvih državljana BiH koji je otišao na područje Sirije i pridružio se ovoj terorističkoj grupi ISIL. On je veteran više puta ranjavan u ovoj borbi", pred sudom je rekao tužitelj.

Tužiteljstvo je razgovaralo s brojnim svjedocima "među kojima i lice koje je zajedno sa osumnjičenim Emirom Ališićem otputovalo u Siriju već davne 2013. godine", dodao je tužitelj.

Sudu su predani audio i video zapisi, među njima i promotivni spotovi ISIL-a. Njihovu autentičnost obrana pokušava dovesti u pitanje, a sami osumnjičenici bilo kakvu krivnju negiraju.

''Ja sam davno mislio doći, ali nisam mogao. Znači, nisam imao uslova da dođem", rekao je osumnjičeni terorist Emir Ališić.

Kažu da s obiteljima i rodbinom u BiH nisu u kontaktu. Jedan osumnjičenik, Jasmin Keserović, rekao je sutkinji da je sa svojim roditeljima zadnji puta bio u kontaktu prije dvije godine.

Također, žale se na uvjete u kojima su ih sirijski Kurdi držali u zarobljeništvu.

''Prije izručenja, bili smo 10 mjeseci u pritvoru kurdskih snaga. Bili smo u logorima. Tamo smo izluđivani psihički i fizički", rekao je Hamza Labidi.

Zbog preuzimanja 25 svojih državljana, među kojima su i žene i djeca, BiH je putem društvenih mreža pohvalio američki državni tajnik Mike Pompeo. Procjenjuje se da je u zarobljeničkim kampovima u Siriji još oko 160 državljana BiH.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene