Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobjednici Clinton, Romney i McCain

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanac Mitt Romney i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton proglašeni su pobjednicima stranačkih predizbora za nominaciju za američke predsjedničke izbore koji su jučer održani u saveznoj državi Nevadi.

Američki su mediji Romneyja proglasili pobjednikom u Nevadi nakon što rezultati s više od trećine birališta pokazuju da dobiva 55 posto glasova. Senator John McCain dobio je 13 posto, a kongresnik Ron Paul 12 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu Slika nije dostupna NYT podržao Hillary Clinton i Johna McCaina

Kod demokrata Hillary Clitnon je dobila 50, senator Barack Obama 45, a bivši senator John Edwards pet posto glasova, pokazali su rezultati s 35 posto birališta.

McCain pobjedio u Južnoj Karolini 

Senator John McCain pobijedio je jučer navečer na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini, američkoj saveznoj državi čije konzervativno izborno tijelo već 28 godina izabire kandidata koji na kraju osvaja i republikansku predsjedničku nominaciju.

Senator iz Arizone, 71-godišnji John McCain, nakon 97 posto
prebrojanih glasova, dobio je 33 posto a njegov glavni suparnik u Južnoj Karolini, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, 30 posto glasova.

Na trećem mjestu je bivši senator i glumac Fred Thompson sa 16 posto, a peti je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney s 15 posto glasova.

"Hvala ti Južna Karolino što si nas pronijela prve kroz ciljnu crtu, prvih predizbora na Jugu", rekao je McCain oduševljenim pristašama u Charlestonu, koji su uzvikivali "Mack is back!" (Mack se vratio).

"Trebalo je nam je neko vrijeme, ali što je osam godina među
prijateljima", kazao je McCain, aludirajući na svoj poraz godine 2000. od Georgea W. Busha.

Pun novostečenog samopouzdanja, McCain je pristašama obećao pobjedu na predizborima u Floridi 29. siječnja, ističući prioritete svoje platforme - nacionalnu sigurnost, fiskalni konzervativizam i oslanjanje na temeljne društvene vrijednosti u cilju daljnjeg razvoja zemlje i vraćanja povjerenja Amerikanaca u vladu, što uz njegov osobni integritet nailazi na snažan odaziv.

Njegov je pobjednički govor ispraćen s hitom švedske grupe ABA iz 70-ih godine "Take a chance on me".

Poraženi Huckabee, nekadašnji baptistički pastor koji uživa potporu bijelih evengelika, konzervativnog jezgra republikanaca, čestitao je McCaineu na pobjedi i na "vođenju civilizirane, dobre i pristojne kampanje".

Sam McCain bio je izložen prljavoj antikampanji u Južnoj Karolini, u kojoj se uz uporabu telefonskih automata i e-maila osporavala i njegova herojska epizoda iz Vijetnamskog rata, gdje je proveo pet godina u zarobljeništvu, što je izazvalo javno zgražanje.

Izlazne ankete su pokazale da su McCain i Huckabee podijelili glasove registriranih republikanskih glasača, dok su McCaina podržali i neovisni birači.

Huckabee je izjavio da bitka još nije završena, no politički
komentatori američkih TV mreža su ocijenili da bez dovoljno sredstava i organizacije na nacionalnu kampanju, Huckabee više nema ozbiljnijih izgleda.

Nova pobjeda Clinton, nakon one u New Hampshireu 8. siječnja, snažan je poticaj njezinoj kampanji za demokratske predizbore u Južnoj Karolini 26. siječnja, gdje za sada u anketama vodi Obama a glavna bitka će se voditi za glasove afroameričkih birača, koji čine polovicu elektorata.

Izlazne ankete su pokazale da je Clinton u Nevadi dobila premoćnu podršku žena i hispanoameričkih birača, a Obama većinu glasova afroameričkih birača.

Kandidati obiju stranaka sada preseljavaju svoje kampanje na Floridu, gdje će se glasovati 29. siječnja, sve više okrećući pozornost prema 'super utorku' 5. veljače, kada se predizbori istodobno održavaju u 20 američkih saveznih država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene