Obavijesti Video Pretražite Navigacija
#BlueForSudan

Ova fotografija upozorava na katastrofalno stanje u Sudanu, evo kako se i zašto počela širiti

Nijansa plave koja se širi društvenim mrežama (Dnevnik.hr)
Nijansa plave koja se širi društvenim mrežama (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Nijansa plave koja se širi društvenim mrežama (Dnevnik.hr) Nijansa plave koja se širi društvenim mrežama (Dnevnik.hr) Sudan (Foto: AFP) - 12 Sudan (Foto: AFP) - 12 Foto: Afp Sudan (Foto: AFP) - 11 Sudan (Foto: AFP) - 11 Foto: Afp Sudan (Foto: AFP) - 10 Sudan (Foto: AFP) - 10 Foto: Afp +8 Sudan (Foto: AFP) - 9 Galerija 1/13 >>
Ako ste se pitali što predstavlja nova profilna fotografija specifične nijanse plave boje, koja se širi društvenim mrežama, odgovor leži u afričkoj državi Sudan i trenutačnoj kriznoj političkoj situaciji koja se ondje guši u krvi.

Građani Sudana traže demokraciju i civilnu vlast. Nakon što je u travnju svrgnut predsjednik Omar al-Bašir koji je tom zemljom vladao od 1989. godine, Sudanci su očekivali mirnu tranziciju vlasti. Međutim - nije se dogodila.

Kap koja je prelila čašu u vladavini Omara al-Bašira bila je kada je krajem prošle godine, nametnuo nepodnošljive mjere štednje, pri čemu je građanima bio ograničen pristup kruhu, nafti i novcu. Sudanci su protiv takve politike prosvjedovali na ulicama, pa je 30-godišnji vladar svrgnut.

Od tada državu vodi tranzicijsko vojno vijeće. Građani vijeće pozivaju da provede demokratske izbore kako bi se izabrala civilna vlast, no to se ne događa. Sudanci su stoga ponovno izašli na ulice i svoje pravo traže prosvjedima. A vojno vodstvo pokušava ih ušutkati silom.

Kako piše news.com.au, vojska je na prosvjednike poslala ''Snage za brzu podršku'' (RSF) – paravojnu skupinu predvođenu kriminalcima odgovornim za genocid u Darfuru 2011. Na prosvjednike je otvarana i vatra pa se mrtvi broje u stotinama.

Među njima je 26-godišnji Mohamed Hashim Mattar, koji je navodno ubijen 3. lipnja. Obitelj i prijatelji počeli su na društveni mrežama objavljivati njegovu najdražu boju, specifičnu nijansu plave. Plava boja ubrzo se počela širiti društvenim mrežama i postala je simbol sudanskog otpora. Na svoje profile stavile su je i brojne holivudske zvijezde, ali i pojedine kompanije.

Pročitajte i ovo Omar al-Bashir (Foto: AFP) Policija upotrijebila suzavac Vlada proglasila izvanredno stanje: Stotine Sudanaca peti dan prosvjeduje protiv vladavine predsjednika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražila ga policija i HGSS U šumi ponad Učke zatekli Sudanca, u Vodnom dolu našli tijelo drugog migranta

Viralni su postali i hashtagovi #BlueForSudan i #TurnTheWorldBlue. I njih su koristili brojni slavni poput barbadoške pjevačice Rihanne, američkog glumca Georgea Clooneyja i komičara Hasana Minhaja.

''Ovo je pokušaj da se javnost osvijesti za stanje u Sudanu. Internet je u Sudanu ugašen, vlasti su ga ugasile kako bi prikrile provođenje masakra'', rekao je pripadnik sudanske dijaspore u SAD-u Remaz Mahgoub.

George Clooney, inače poznat i po političkom aktivizmu, napisao je članak za Politico u kojem je pozvao američke vlasti da naprave pritisak na sudanske vlasti i zaustave ubijanja u Sudanu.

Sudanska državna televizija je u prošlu nedjelju objavila da je smijenjen Mohamed Abdallah, glavni zapovjednik snaga RSF za koje svjedoci tvrde da su sudjelovale u napadu na prosvjednike prošli tjedan. U tom napadu je, prema podacima oporbenih liječnika, umrlo 117 ljudi, no vlada tu brojku procjenjuje na 61. Ostale informacije iz Sudana cure na kapaljku, ako i toliko.

Aktualno Hong Kong suspendirao kontroverzni zakon o izručenju Kini Masovni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Masovni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 4 Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 3 Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Svijet Hong Kong suspendirao kontroverzni zakon o izručenju Kini 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene