Zakonodavno vijeće Hong Konga suspendiralo je kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje.

Galerija


Šefica vlade Hong Konga Carrie Lam u subotu je odgodila na neodređeno vrijeme predloženi zakon koji bi omogućio izručenje osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini, što je iznenadni potez nakon raširenog nezadovoljstva i velikih nasilnih prosvjeda u azijskom financijskom središtu.

Vezani članci Tko se sve cijepio preko reda? - 1 Slanu vodu i mineralnu prodavali pod cjepivo, ne zna se gdje je završio dio lažnih doza Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Policija ponovno uzvraća suzavcem i vodenim topovima: Tisuće prosvjednika na ulicama Hong Konga unatoč zabrani

Zakon o izručenju koji se odnosi na 7 milijuna stanovnika Hong Konga te na strane i kineske državljane u gradu, mnogi su vidjeli kao prijetnju vladavini prava u bivšoj britanskoj koloniji.

Podsjetimo, stotine tisuća prosvjednika okupilo se u srijedu u dijelu grada u kojem se nalazi sjedište vlade, kako bi spriječili donošenje zakona.

Policija je koristila suzavac i gumene metke kako bi ih rastjerala, dok su oni na snage reda bacali cigle i boce. Liječničke službe kazale su u da je 79 ljudi ozlijeđeno u sukobima.

Radi se o jednom od najgorih slučajeva nasilja u Hong Kongu otkako je Velika Britanija vratila taj grad Kini 1997. godine. (Hina)