Omar al-Bashir (Foto: AFP)
Omar al-Bashir (Foto: AFP) Foto: Afp

Sudanska policija upotrijebila je suzavac na stotinama prosvjednika koji su u nedjelju nakon nogometne utakmice blokirali cestu u prijestolnici Khartumu, prosvjedujući protiv vladavine predsjednika Omara al-Bashira.


Prosvjednici su se pored velikog broja pripadnika snaga sigurnosti okupili u Omdurmanu, gradiću s druge strane Nila od Khartouma, uzvikujući "narod želi pad režima" i "sloboda!".

Vezani članci Prosvjed u Omišu - Građani žele tunel - 1 Omišani ne odustaju: Opet zatvorili promet na magistrali, prije nastavka gradnje zaobilaznice traže probijanje novog tunela Nijansa plave koja se širi društvenim mrežama (Dnevnik.hr) Ova fotografija upozorava na katastrofalno stanje u Sudanu, evo kako se i zašto počela širiti

Sudanci već pet dana prosvjeduju diljem države zbog rasta cijena, nestašice osnovnih potrepština i gotovinske krize. Prosvjednici napadaju urede Bashirove stranke i pozivaju na kraj njegove 29 godina duge vladavine.

Nemiri su se počeli širiti u srijedu, policija je prosvjednike tjerala suzavcem, a vlada je proglasila izvanredno stanje i u nekoliko pokrajina uvela policijski sat.

Vladini dužnosnici za prosvjede optužuju "infiltratore". Svjedoci i dužnosnici govore o najmanje 12 mrtvih, no pravu brojku teško je utvrditi. (Hina)