Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plan o izgradnji naftovoda za smanjenje prijetnji Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlade zemalja smještenih u Perzijskom zaljevu planiraju izgradnju naftovoda koji bi zaobišao svjetski najranjiviji energetski čvor, tjesnac Hormuz, a s ciljem izbjegavanja mogućih iranskih prijetnji globalnim naftnim isporukama.

Ako budu izgrađena dva će naftovoda moći dnevno prebacivati 6,5 milijuna barela nafte zaobilazeći tjesnac, što je količina jednaka 40 posto izvoza koji se sada dnevno isporučuje kroz uski kanal na ulazu u Perzijski zaljev.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Izgradnja prvog manjeg naftovoda predviđena je za ovu godinu, objavila je dubajska podružnica Britain's Standard Chartered banke.

O drugom ambicioznijem naftovodu, koji bi prebacivao pet milijuna barela dnevno, još se uvijek raspravlja i trebat će desetljeće za njegovu izgradnju.

Oko dvije petine svjetske nafte isporučuju se tankerima kroz tjesnac Hormuz. No taj 54 kilometra široki tjesnac izrazito je osjetljiv u slučaju da se ostvare prijetnje susjednog Irana o prekidu isporuke nafte ako bude napadnut.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene