Od dvojice tragično stradalih pilota opraštaju se brojni kolege, prijatelji, ali i mnogi građani. I za njih imaju samo riječi hvale.

Galerija


Muk i nevjericu zamijenila je tuga. U knjigu žalosti upisali su se ministar obrane i šef vojske.

Vezani članci Nesreća na autocesti OBAVEZNO očistite led s krova automobila, inače ste opasni za sve oko sebe! Helikopter HRZ-a, ilustracija Helikopterom HRZ-a spašene dvije osobe kod Omiša i na Pelješcu, prevezli ih u splitsku bolnicu

"Moji su kolege i veliki prijatelji. Osjećaji su teški, naravno gubitak prijatelja, gubitak kolega. Nekoga koga smatrate praktično obitelji“, kaže Boris Panić, načelnik stožera. A obitelj je eskadrila helikoptera u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

Tomislav Baturina proglašen je najboljim pilotom generacije s više od 1000 sati naleta.

"Jedva čekamo da više krenemo sa tom obukom na kraju krajeva da završimo i da počnemo braniti hrvatsko nebo“, govorio je Baturina u prosincu 2016..

Hrvatsko nebo godinama je branio i Marin Klarin. Pilot je bio više od 20 godina. U zraku je proveo više od 2500 sati. Obojica su bili zaljubljenici u svoj posao.

Njihove biografije gotovo su besprijekorne. Ocjenjivani su najboljim ocjenama i više puta nagrađeni i pohvaljeni. Rado su sudjelovali na aero predstavama.

"Pilot posade u helikopteru je rodom iz Sinja, natporučnik Tomislav Baturina. Sada za završni naklon posada vas pozdravlja i želi vam ugodan ostatak dana te lijepu zabavu“, čuje se u snimci s leta kojim je upravljao Baturina.

Panić kaže da je ova situacija ispit za sve njih. "Ispit čvrstoće, ispit ustrajnosti, ja sam siguran da ćemo ustrajati dalje“, kaže Panić.

Svojim kolegama na hrvatskom su nebu ostavili neizbrisiv trag. Obitelj, prijatelji, kolege - svi koji žele odati posljednju počast pilotima mogu to učiniti na komemoraciji u Zadru u četvrtak.