Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas se navršava pet godina od ubojstva premijera Srbije i čelnika Demokratske stranke Zorana Đinđića, koji je ubijen u atentatu ispred zgrade srbijanske vlade, 12. ožujka 2003. godine.


Zoran Đinđić, doktor filozofije, bio je prvi premijer Srbije nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Vezani članci Slika nije dostupna Sutra presuda optuženima za ubojstvo premijera Đinđića Slika nije dostupna Optuženi u slučaju Đinđić tvrde kako da nisu krivi

Za premijera Srbije izabran je 25. siječnja 2001. godine, a za vrijeme njegova mandata počeo je proces demokratizacije zemlje, gospodarske i socijalne reforme, kao i suradnja s Haškim sudom, te je uhićeno i tom sudu izručeno nekoliko haških optuženika, među kojima je i bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Premijera Zorana Đinđića ubili su pripadnici kriminalnog 'zemunskog klana' i pripadnici Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvene beretke, predvođeni bivšim zapovjednikom te postrojbe Miloradom Ulemekom Legijom.

U kaznenom postupku koji je počeo u prosincu 2003. godine i koji je završen u svibnju prošle godine, Ulemek i Zvezdan Jovanović, koji je ubio premijera hicem iz snajperske puške, osuđeni su na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, dok su ostali zavjerenici osuđeni na manje kazne.

Premijer Đinđić je pokopan 15. ožujka u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, uz prisustvo više od 70 stranih državnih izaslanstava, a u pogrebnoj povorci toga dana ispratilo ga je više stotina tisuća građana.

Petu godišnjicu ubojstva premijera obilježit će tijekom dana, šetnjom od zgrade srbijanske vlade do Novog groblja pokret 'Europa nema alternativu', kao i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, koji su pozvali građane da im se pridruže.