Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crvotočine, warp pogoni...

Pentagon priznao da su počeli istraživati NLO-e, i to zbog straha od Kine i Rusije

NLO (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
NLO (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Američko ministarstvo obrane napokon je priznalo postojanje miltimilijunskog tajnog programa i Odjela za istraživanje NLO-a.

Napredni program identifikacije zrakoplovnih prijetnji trajao je od 2007. do 2012. godine, s godišnjim proračunom od 22 milijuna dolara. Cilj mu je bio dodatno istraživanje izvještaja o vojnim susretima s neidentificiranim letećim objektima.

Pročitajte i ovo Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta Mnogi ljudi vjeruju u stvarnost ovih priča (Foto: AFP) Posjeti iz svemira? Nevjerojatne priče o rušenjima NLO-a: 10 manje poznatih, ali vrlo misterioznih slučajeva

Prvo financiranje tog tajnog programa došlo je na zahtjev bivšeg demokratskog čelnika u Senatu Harryja Reida iz Nevade koji je već dugo poznat po svojem entuzijazmu za svemirske fenomene. Podržali su ga sada već pokojni senatori, demokrat Daniel Inouye s Havaja i republikanac Ted Stevens s Aljaske, prvi američki astronaut koji je letio u Zemljinoj orbiti i bivši senator Ohija John Glenn te milijarder i osnivač tvrtke za svemirska putovanja Robert Bigelow

Inicijatori programa bojali su se da bi ti neobjašnjivi fenomeni mogli biti napredna oružja ili tehnologije država poput Rusije ili Kine koja bi mogla ugroziti SAD.

"Jesu li to Kina ili Rusija pokušale učiniti nešto ili imaju neki pogonski sustav s kojim nismo upoznati?" upitao je bivši zaposlenik programa za Politico.

Bivši voditelj programa Luis Elizondo ispričao je kako su "istraživali neka pitanja koja zvuče kao da su iz filma znanstvene fantastike" - ponajviše crvotočine i warp pogone, a intervjuirali su i mnogobrojne pilote i vojno osoblje koji su izvijestili o iskustvima s NLO-ima.

Elizondo je rekao da su mnogi piloti mornarice opisali kako se letjelice kreću i djeluju - na način koji je "izvan ljudskih mogućnosti".

"Nikada nismo vidjeli ništa slično", rekao je Elizondo te dodao kako je senator Reid vjerovao da bi to moglo biti važno pitanje nacionalne sigurnosti i tako je dogovoreno da će financirati program. No nakon nekoliko godina rada i vrlo malo rezultata koje mogu pokazati, senator Reid odlučio je da nije vrijedno nastaviti istraživanje.

"Nismo pronašli ništa što bi bilo vrijedno trošenja novca poreznih obveznika. U početku je to bio dobro potrošen novac, no program je pomalo odumirao", rekao je Elizondo.

Međutim, iako je Pentagonu otvoreno priznao postojanje programa koji je završio 2012. godine, bili su manje jasni oko toga hoće li NLO program "nastaviti lebdjeti negdje u golemom svemiru američkog ministarstva obrane". 

"Ministarstvo obrane ozbiljno shvaća sve stvarne i potencijalne prijetnje našem narodu, našoj imovini i našoj misiji i poduzima akcije kad god se pojave vjerodostojne informacije", rekla je za Reuters glasnogovornica Pentagona Laura Ochoa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene