Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog smanjenja iranske prijetnje

Pentagon potvrdio promjenu projekta proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države odlučile su izmijeniti projekt proturaketnog štita u Europi jer je smanjena iranska prijetnja, rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell francuskoj novinskoj agenciji France Presse.

'Prethodni projekt temeljio se na procjeni da je Iran odlučan u razvoju raketa dugog dometa, ali prema zadnjim obavijestima, sada se mnogo više usredotočio na razvoj raketa kratkog te srednjeg dometa', rekao je Morrell te dodao da promjene koje će danas objaviti Bijela kuća nemaju nikakve veze s Rusijom. Moskva se naime, oštro protivila projektu protuameričkog štita u Europi držeći ga prijetnjom vlastitoj sigurnosti, jer su radari i presretači trebali biti postavljeni na tlu Poljske i Češke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medvedevljeva ponuda odbačena Proturaketni štit: NATO odbio ruski prijedlog Slika nije dostupna Uložili 200 milijuna eura Obama: NATO se dogovorio oko proturaketnog štita

Američki list Wall Street Journal prvi je danas objavio da Obama stavlja proturaketni štit na čekanje na temelju procjene da razvoj iranskih projektila dugog dometa ne napreduje očekivanim tempom što smanjuje prijetnju za kontinentalni dio SAD-a i najveće europske glavne gradove. Bushev plan štita predviđao je postavljanje 10 presretača raketa u Poljskoj te radarski sustav u Češkoj. Dužnosnik američkog ministarstva obrane, na čije se riječi poziva agencija AFP navodi da Washington 'odsad napušta koncept velikog proturaketnog štita, velikog radara' i da će projekt biti 'prilagođen'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene