Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Pentagon objavio je u utorak da je Tajvanu greškom isporučio upaljače za nenuklearne balističke projektile iz baze Ratnog zrakoplovstva u Wyomingu.


Četiri upaljača koji se stavljaju na vrh interkontinentalnih balističkih raketa isporučena su brodskom pošiljkom umjesto akumulatora za helikoptere koje je Tajvan naručio, rekao je na konferenciji za novinare tajnik Ratnog zrakoplovstva SAD Michael Wynne.

Upaljači su isporučeni 2006. godine i čuvani u vojnom skladištu.

Vezani članci Tajlandski putnici na kontroli na let za Tajvan, ilustracija Osam kobnih sekundi: Opalili mu paprenu kaznu jer je iz sobe za karantenu iskoračio na hodnik Koronavirus, ilustracija - 7 Čak 200 dana bez prijenosa korone: Otkriveno kako im je uspjelo izbjeći drugi val bez lockdowna i policijskog sata

Tajvanska vojska prošloga je tjedna obavijestila SAD o otkriću upaljača i oni su vraćeni u osigurani objekt u SAD-u, rekao je Wynne, dodajući kako je o tom slučaju otvorena istraga.

Ryan Henry, dužnosnik ureda ministra obrane Roberta Gatesa, izjavio je kako je greška stvar "smetenosti" koja se ne može tolerirati.

Predsjednik George W. Bush obaviješten je o počinjenoj grešci i vraćanju pošiljke, rekao je Henry.

Dužnosnici administracije kazali su da je i Kina, koja Tajvan smatra odmetnutom pokrajinom, obaviještena o grešci.