Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George Bush morat će se novom aferom i nevjerojatnom pogreškom američke vojske. Naime, umjesto akumulatora za helikoptere SAD su Tajvanu isporučili upaljače za balističke projektile.


Isporuka je obavljena prije dvije godine, a pogreška primjećena tek prije tjedan dana. Ovo je druga velika pogreška američke vojske u posljednjih nekoliko mjeseci, barem za koju javnost zna.

Vezani članci Tajlandski putnici na kontroli na let za Tajvan, ilustracija Osam kobnih sekundi: Opalili mu paprenu kaznu jer je iz sobe za karantenu iskoračio na hodnik Koronavirus, ilustracija - 7 Čak 200 dana bez prijenosa korone: Otkriveno kako im je uspjelo izbjeći drugi val bez lockdowna i policijskog sata

U kolovozu prošle godine bombarderi, greškom naoružani nuklearnim projektilima, preletjeli su SAD.

Kina zabrinuta zbog pogrešne isporuke dijelova nuklearnog oružja SAD-a Tajvanu

Kina je Sjedinjenim Državama izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo nakon što je Pentagon objavio da je greškom Tajvanu 2006. godine isporučio četiri upaljača za nuklearne projektile.

Peking je od SAD-a zatražio da provede iscrpnu istragu i brzo izvijesti Kinu o pojedinostima kako bi "otklonio negativne učinke i ozbiljne posljedice", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang navodi se na internet stranici ministarstva.

"Izražavamo našu ozbiljnu zabrinutost i snažno nezadovoljstvo, a američkoj smo strani iznijeli ozbiljan prigovor", rekao je Qin Gang.

Peking vjeruje da je Tajvan dio Kine i odbio je odreći se uporabe sile kao sredstva za ponovno ujedinjenje tog otoka s maticom zemljom.

Vojska SAD-a trebala je Tajvanu isporučiti helikoptere ali je umjesto njih poslala upaljače koji se koriste kao dio mehanizma detonacije u projektilima Minuteman, objavio je Pentagon u utorak. Tajvan je SAD-u te dijelove vratio prošlog tjedna.

Tajvanu nije isporučen nikakav nuklearni materijal, rekli su dužnosnici Pentagona.