Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amerikanci Tajvanu umjesto akumulatora dostavili upaljače za balističke projektile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush morat će se novom aferom i nevjerojatnom pogreškom američke vojske. Naime, umjesto akumulatora za helikoptere SAD su Tajvanu isporučili upaljače za balističke projektile.

Isporuka je obavljena prije dvije godine, a pogreška primjećena tek prije tjedan dana. Ovo je druga velika pogreška američke vojske u posljednjih nekoliko mjeseci, barem za koju javnost zna.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Domagoj, Hrvat iz Tajvana razorni potres Hrvat koji živi na Tajvanu: "Svi su bili preplašeni. Ne vidimo to svaki dan"

U kolovozu prošle godine bombarderi, greškom naoružani nuklearnim projektilima, preletjeli su SAD.

Kina zabrinuta zbog pogrešne isporuke dijelova nuklearnog oružja SAD-a Tajvanu

Kina je Sjedinjenim Državama izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo nakon što je Pentagon objavio da je greškom Tajvanu 2006. godine isporučio četiri upaljača za nuklearne projektile.

Peking je od SAD-a zatražio da provede iscrpnu istragu i brzo izvijesti Kinu o pojedinostima kako bi "otklonio negativne učinke i ozbiljne posljedice", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang navodi se na internet stranici ministarstva.

"Izražavamo našu ozbiljnu zabrinutost i snažno nezadovoljstvo, a američkoj smo strani iznijeli ozbiljan prigovor", rekao je Qin Gang.

Peking vjeruje da je Tajvan dio Kine i odbio je odreći se uporabe sile kao sredstva za ponovno ujedinjenje tog otoka s maticom zemljom.

Vojska SAD-a trebala je Tajvanu isporučiti helikoptere ali je umjesto njih poslala upaljače koji se koriste kao dio mehanizma detonacije u projektilima Minuteman, objavio je Pentagon u utorak. Tajvan je SAD-u te dijelove vratio prošlog tjedna.

Tajvanu nije isporučen nikakav nuklearni materijal, rekli su dužnosnici Pentagona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene