Kina se suzdržala od glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje referendum na Krimu jer 'se protivi svakom sukobu' i želi 'izbjeći eskalaciju napetosti', objavila je u nedjelju vlada.


Referendum koji se održava u nedjelju na Krimu o pripajanju tog ukrajinskog poluotoka Rusiji proglašen je u nacrtu rezolucije 'bezvrijednim'.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare Slika nije dostupna 'Ruski veto ponižava žrtve iz Srebrenice'

Nacrt rezolucije koji je skupio 13 glasova 'za', odbačen je zbog veta Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, dok se Kina, koja se često svrstava na stranu Moskve, odlučila za suzdržanost.

'Kina se ne slaže sa sukobima', objasnio je Qin Gang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, u izjavi koju je prenijela državna agencija Xinhua.

Počeo referendum koji je potaknuo najveću krizu u odnosima Istoka i Zapada

'Glasovanje o tom nacrtu rezolucije moglo bi rezultirati samo dodatnim konfrontiranjem i zakomplicirati još više situaciju što nije u interesu Ukrajinaca ni međunarodne zajednice', dodao je on.

'Kina poziva sve strane da ostanu mirne i pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija napetosti', naglasio je Qin, podsjećajući da Peking 'ima objektivan i pravedan stav po pitanju Ukrajine'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook