Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament odbio Timošenko; glasovanje se ponavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska političarka Julija Timošenko, koja je 2004. aktivno sudjelovala u Narančastoj revoluciji, nije uspjela dobiti potporu parlamenta u nastojanju da postane premijerka. No nesuđena premijerka požalila se kako je glasovanje bilo namješteno, pa je izvjesno kako će se glasovati ponovno.

Prema mišljenju analitičara to samo pridonosi kaosu u zemlji nakon trogodišnje političke neizvjesnosti.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna Najjača Predsjednikova stranka Ukrajinski parlament srušio vladu Julije Timošenko

Timošenko (47) nakon današnjeg je parlamentarnog glasovanja dobila 225 glasova potpore, što je za glas manje od potrebne većine. 

Ukrajinski parlament ima 450 članova.

Timošenko i njezini pristaše ustvrdili su kako je netko pokvario stroj za izlistavanje glasova koji je bio programiran da pokaže 225 glasova. 

'Glasovanje je bilo debelo i napadno krivotvoreno', rekla je
Timošenko.

Prema nepotvrđenim informacijama, u ukrajinskom bi parlamentu navodno trebalo uslijediti ponovno glasovanje, no, kako javljaju agencije, još nije poznato kada. Neke agencije izvješćuju da bi glasovanje moglo biti održano već tijekom poslijepodneva.

Timošenko je za premijersko mjesto predložio predsjednik Viktor Juščenko nakon što su njihove dvije 'narančaste' stranke, Blok
Timošenko i Naša Ukrajina dobile dovoljno zastupničkih mjesta na izborima u rujnu za formiranje tanke koalicijske većine.

Promatrači strahuju da bi današnji spor oko glasovanja mogao biti povod za novo jačanje kroničnog političkog kaosa u Ukrajini. Najviše glasova na jesenskim parlamentarnim izborima, a ujedno i najveći broj članova u parlamentu dobila je Stranka regija bivšega premijera Viktora Janukoviča..

Analitičari smatraju da ovakav ishod izbora nije u potpunosti
iznenađujući.

Tim Ash iz Bear Stearns vjeruje da će proces završiti koaliranjem
Stranke regija proruskog Janukoviča i Naše Ukrajine prozapadnog Juščenka.

'Idući bi korak moglo biti stvaranje velike koalicije', rekao je Ash.

Timošenko i Juščenko su za vrijeme Narančaste revolucije bili
saveznici, no uskoro je među njima došlo do političkih nesuglasica. 2005. godine Juščenko je smijenio Timošenko s premijerskog položaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene