Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslano 1870. godine

VELIKI MISTERIJ SIĆUŠNOG PISMA Nitko ne zna kako je dospjelo na drugi kraj svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Datirano je u 1870. godinu, a poslano je iz Pariza pod opsadom. Stiglo je u Normandiju na adresu na koju je i trebalo, no kako je dospjelo u Australiju?

Australski nacionalni arhiv nedavno je češljajući svoje ladice pronašao pismo jednog Parižanina iz 1870. godine koje je za vrijeme pruske opsade Pariza slao svojoj majci u Normandiju.

Gospodin Charles Mesnier (ili Mesmier) pismo je poslao 7. prosinca 1870. godine, kako piše na poštanskoj markici, poslao ga je balonom, a njegova majka primila ga je tjedan dana kasnije.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

Kako je to pismo završilo u australskom nacionalnom arhivu - nitko ne zna.

Gospodin Mesnier pisao je majci o životu u Parizu pod opsadom. 'Do sad opsada nije uzela danak po zdravlje. Nemamo mesa svaki dan, a kad imamo nemamo ga puno, ali lako preživljavamo i nitko u kući se ne žali', pisao je Mesnier svojoj majci.

Opisao je i borbu Parižana protiv Prusa. 'Ne možemo uspjeti u svim svojim napadima, ali čvrsto sam uvjeren, draga moja majko, da će konačni uspjeh biti na našoj strani', piše Mesnier.

Pismo je doista sićušno, veličine 20x13 cm i samo je jedno od dva milijuna pisama koji su tijekom opsade bili slani balonom kako bi izbjegli neprijatelje koji su prerezali kablove ispod Seine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene