Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Datirano je u 1870. godinu, a poslano je iz Pariza pod opsadom. Stiglo je u Normandiju na adresu na koju je i trebalo, no kako je dospjelo u Australiju?


Australski nacionalni arhiv nedavno je češljajući svoje ladice pronašao pismo jednog Parižanina iz 1870. godine koje je za vrijeme pruske opsade Pariza slao svojoj majci u Normandiju.

Gospodin Charles Mesnier (ili Mesmier) pismo je poslao 7. prosinca 1870. godine, kako piše na poštanskoj markici, poslao ga je balonom, a njegova majka primila ga je tjedan dana kasnije.

Vezani članci Ivan Đikić Žestoko pismo Đikića premijeru Plenkoviću: "Takva odstupanja nemaju zdravstveno opravdanje. Situacija je opasna" Tuča u Australiji Tuča im probila strop, a onda su shvatili da je šteta još veća nego što su mislili

Kako je to pismo završilo u australskom nacionalnom arhivu - nitko ne zna.

Gospodin Mesnier pisao je majci o životu u Parizu pod opsadom. 'Do sad opsada nije uzela danak po zdravlje. Nemamo mesa svaki dan, a kad imamo nemamo ga puno, ali lako preživljavamo i nitko u kući se ne žali', pisao je Mesnier svojoj majci.

Opisao je i borbu Parižana protiv Prusa. 'Ne možemo uspjeti u svim svojim napadima, ali čvrsto sam uvjeren, draga moja majko, da će konačni uspjeh biti na našoj strani', piše Mesnier.

Pismo je doista sićušno, veličine 20x13 cm i samo je jedno od dva milijuna pisama koji su tijekom opsade bili slani balonom kako bi izbjegli neprijatelje koji su prerezali kablove ispod Seine.