Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina škola zatvorena

Pariški učitelji u štrajku zbog reforme školstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina pariških nastavnika, koji su prošle godine velikom većinom glasovali za Francoisa Hollandea, danas su stupili u štrajk prosvjedujući protiv vladinih planova da se doda pola dana dana nastave tjedno.

Danas je većina osnovnih škola u francuskoj prijestolnici ostala je zatvorena, jer su razljućeni nastavnici pariške regije stupili u štrajk zbog prve velike reforme predsjednika Francoisa Holandea u školskom sustavu zemlje.

Mjera kojom se treba skratiti nastava tijekom školskog dana a dodati pola dana nastave u srijedu na snagu će stupiti u rujnu 2013. godine. Francuski osnovnoškolski sustav radi prema četverodnevnom rasporedu a srijedom se nastava ne održava.

Učitelji u štrajku kažu da reforma ne čini ništa za poboljšanje obrazovanja djece i da će samo primorati nastvanike da više vremena provedu na radnom mjestu bez naknade.

>> Francuska traži pomoć za Mali

'Ja osobno nisam mnogo očekivao od Hollandea no mnoge kolege nastavnici vrlo su razočarani', rekao je jedan pariški učitelj u štrajku iz sindikata SNUipp. 'Ono što socijalistička vlada nudi nema ništa s velikim obećanjima koja su dana. Ništa što nude nije dobro'.

'Ovo je najveća mobilizacija nastavnika u Parizu otkako sam postao učitelj. Ako nas vlada ne uzme u obzir onda će se proširiti na cijelu zemlju', rekao je učitelj za postaju France 24.

Nastavnici su na predsjedničkim izborima prošle godine u velikoj većini glasovali za Hollandea potaknuti obećanjima socijalističkog kandidata da će preustrojiti cijeli školski sustav i povećati ulaganja u obrazovanje.

Danas bi stotine učitelja trebale u prosvjednoj povorci doći do pariške gradske skupštine. Pariški gradonačlenik Bertrabd Delanoe, jedan od vodećih članova Socijalističke stranke, brani reformu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjed učitelja Uredba o koeficijentima Ministarstvo objavilo koliko će rasti plaće učiteljima, Fuchs poručio: "Ovo je najveće povećanje dosad!" Nakon štrajka sudaca - domino efekt? Vrijeme će pokazati Može li štrajk sudaca pokrenuti domino-efekt? "Budući da je superizborna godina, vladajući imaju mogućnost odriješiti kesu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene