Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeđen prag ratificiranja

Pariški sporazum o klimatskim promjenama stupit će na snagu za 30 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pariški sporazum o klimatskim promjenama stupit će na snagu za 30 dana, nakon što je prijeđen prag od 55 zemalja koje su ratificirale tekst, a koje predstavljaju 55 posto emisija plina s učinkom staklenika, navodi u srijedu stranica Konvencije Ujedinjenih naroda o klimi.

Na toj se stranici precizira da su 72 zemlje, koje predstavljaju 56,7 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova, predale instrumente o ratifikaciji tajništvu UN-a, što otvara put stupanju na snagu za 30 dana, ili prije početka COP22 , koja se održava od 7. do 18. studenoga u Maroku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ubrzati akcije Upozorenje UN-a: Pariški sporazum se ne poštuje, prijeti nam katastrofa Slika nije dostupna Ni Pariški sporazum nije dovoljan Sve smo bliže točki nakon koje nema povratka

"72 zemlje koje predstavljaju 56,7 posto emisija sada su ratificirale pariški sporazum, koji će stupiti na snagu za 30 dana", napisala je nova glavna tajnica Konvencije o klimi Patricia Espinosa.

Predsjednica COP21 Segolene Royal je navela da su Europska unija i sedam europskih zemalja u srijedu EU predali svoje instrumente ratifikacije.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature obuzda na ispod dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Ministri okoliša zemalja članica prošli su tjedan usuglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene