Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživotni zatvor?

Agentu pokušali prodati nuklearne tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki fizičar i njegova supruga koji su svojedobno radili u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku, uhićeni su na temelju optužbi za pokušaj prodaje 'povjerljivih podataka' tajnom agentu FBI-a, koji se predstavljao kao visoki dužnosnik Venezuele u potrazi za materijalom za atomsku bombu.

Pedro Leonardo Mascheroni (75), američki državljanin rodom iz Argentine, i njegova supruga Marjorie Roxby Mascheroni (67), izvedeni su pred savezni sud u Albuquerqueu na temelju optužbi da su pokušali 'naštetiti SAD-u' prodajom povjerljivog materijala o nuklearnom oružju za milijune dolara, izvijestile su američke TV mreže. Istraga je pokrenuta u ožujku 2008., kad je Pedro Mascheroni stupio u kontakt s podmetnutim agentom FBI-a.

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi

obećavajući da može pomoći Venezueli da 'razvije nuklearnu bombu u roku od 10 godina', uz podzemni reaktor za proizvodnju plutonija i nadzemni za proizvodnju nuklearne energije. Agent mu je dao popis s 12 pitanja, navodno od znastvenika i vojnika iz Venezuele, a Mascheroni mu je nakon pet mjeseci predao DVD s povjerljvim dokumentom o nukleranom oružju na 132 stranice, navodi se u optužnici. U lipnju 2009. u pošti je našao nova pitanja s 20 tisuća dolara u gotovini, koje je uzeo.

Imali pristup materijalima za projektiranje

Bračni par radio je u laboratoriju u Los Alamosu tijekom nekoliko desetljeća, Pedro Mascheroni većim dijelom 1980-ih, a njegova supruga od 1981. do početka ove godine. On je bio znanstvenik, a ona je radila na tehničkom pisanju i uređivanju. Oboje su imali sigurnosne dozvole i pristup materijalima koji se odnose na projektiranje, izradu i uporabu atomskog oružja. Savezni pravosudni dužnosnici kazali su da vlada Venezuele nije ni na koji način bila uključena u slučaj.

Savezni tužitelj Kenneth Gonzales iz Novog Meksika izjavio je da laboratorijski zaposlenici moraju šutjeti o svemu što su tamo naučili, čak i nakon napuštanja laboratorija. 'To je apsolutno nužno za našu nacionalnu sigurnost i to je ono što javnost očekuje', rekao je Gonzales.

U optužnici na 22 stranice, koja je otpečaćena u petak, Mascheroni su optuženi za urotu sa ciljem odavanja povjerljivih podataka stranom agentu. Pedro Mascheroni optužen je i za 'prikrivanje i zadržavanje podataka u vlasništvu države, s namjerom da ih uporabi u vlastitu korist'. Njegova supruga je optužena u sedam točaka za davanje lažne izjave istražiteljima. Ako im se dokaže krivnja, oboje bi mogli biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene