Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki fizičar i njegova supruga koji su svojedobno radili u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku, uhićeni su na temelju optužbi za pokušaj prodaje 'povjerljivih podataka' tajnom agentu FBI-a, koji se predstavljao kao visoki dužnosnik Venezuele u potrazi za materijalom za atomsku bombu.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedro Leonardo Mascheroni (75), američki državljanin rodom iz Argentine, i njegova supruga Marjorie Roxby Mascheroni (67), izvedeni su pred savezni sud u Albuquerqueu na temelju optužbi da su pokušali 'naštetiti SAD-u' prodajom povjerljivog materijala o nuklearnom oružju za milijune dolara, izvijestile su američke TV mreže. Istraga je pokrenuta u ožujku 2008., kad je Pedro Mascheroni stupio u kontakt s podmetnutim agentom FBI-a.

obećavajući da može pomoći Venezueli da 'razvije nuklearnu bombu u roku od 10 godina', uz podzemni reaktor za proizvodnju plutonija i nadzemni za proizvodnju nuklearne energije. Agent mu je dao popis s 12 pitanja, navodno od znastvenika i vojnika iz Venezuele, a Mascheroni mu je nakon pet mjeseci predao DVD s povjerljvim dokumentom o nukleranom oružju na 132 stranice, navodi se u optužnici. U lipnju 2009. u pošti je našao nova pitanja s 20 tisuća dolara u gotovini, koje je uzeo.

Imali pristup materijalima za projektiranje

Vezani članci Brexit (Foto: Screenshot/YouTube) Ne razumijete koji se vrag događa s Brexitom? Komičari uspjeli pojednostavniti stvar Liam Hemsworth i Maddison Brown (Foto: Profimedia) Prebolio bivšu i njezine afere: Liam Hemsworth uhvaćen kako ljubi 7 godina mlađu glumicu

Bračni par radio je u laboratoriju u Los Alamosu tijekom nekoliko desetljeća, Pedro Mascheroni većim dijelom 1980-ih, a njegova supruga od 1981. do početka ove godine. On je bio znanstvenik, a ona je radila na tehničkom pisanju i uređivanju. Oboje su imali sigurnosne dozvole i pristup materijalima koji se odnose na projektiranje, izradu i uporabu atomskog oružja. Savezni pravosudni dužnosnici kazali su da vlada Venezuele nije ni na koji način bila uključena u slučaj.

Savezni tužitelj Kenneth Gonzales iz Novog Meksika izjavio je da laboratorijski zaposlenici moraju šutjeti o svemu što su tamo naučili, čak i nakon napuštanja laboratorija. 'To je apsolutno nužno za našu nacionalnu sigurnost i to je ono što javnost očekuje', rekao je Gonzales.

U optužnici na 22 stranice, koja je otpečaćena u petak, Mascheroni su optuženi za urotu sa ciljem odavanja povjerljivih podataka stranom agentu. Pedro Mascheroni optužen je i za 'prikrivanje i zadržavanje podataka u vlasništvu države, s namjerom da ih uporabi u vlastitu korist'. Njegova supruga je optužena u sedam točaka za davanje lažne izjave istražiteljima. Ako im se dokaže krivnja, oboje bi mogli biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora. (HIna)