Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobično sročeno pismo

Papa: Vatikan pogriješio pri rehabilitaciji četvorice biskupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U neobično oštro sročenu pismu papa Benedikt XVI. priznao je kako je Vatikan pogriješio u postupku rehabilitacije četvorice biskupa iz Bratstva sv. Pija X. te je dodao kako ga žaloste žestoki komentari katolika koji su ga zbog toga napali, a istodobno je zahvalio 'židovskim prijateljima' koji su ga poduprli kad je riječ o tom pitanju.

Pismo što ga je 10. ožujka Papa poslao katoličkim biskupima Vatikan je u četvrtak objavio na šest jezika. Objavljeno je isti dan kad je Benedikt XVI. primio visoko izaslanstvo izraelskih rabina koji su nakon izbijanja afere prijetili da će prekinuti veze s Vatikanom zbog stajališta o holokaustu britanskog biskupa Richarda Williamsona, jednog od četvorice pomilovanih biskupa. Papa je u siječnju odlučio ukinuti izopćenje četvorice biskupa tradicionalista, koji su izopćeni 1988. jer su bili posvećeni bez privole Vatikana, a u pismu je ukinuće izopćenja objasnio 'milosrđem'.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Papa je izrazio duboko žaljenje što je njegova 'diskretna gesta milosrđa' shvaćena kao odbacivanje pomirenja između katolika i židova zbog Williamsonovih komentara o holokaustu.'Još je jedna pogreška, a ja zbog toga duboko žalim, činjenica da sadržaj odredbe od 21. siječnja nije jasno i primjereno objašnjen u trenutku kad je ona objavljena', rekao je Benedikt, aludirajući na odluku o ukinuću izopćenja četvorice biskupa.

Kazao je i kako je žalostan zbog otvorena neprijateljstva što su ga neki katolici, koji bi cijeli problem trebali puno bolje razumjeti, pokazali prema njemu. 'Upravo zbog toga neizmjerno sam zahvalan našim židovskim prijateljima koji su brzo priskočili u pomoć da bi pomogli razjasniti nesporazum te pridonijeli uspostavi ozračja prijateljstva i povjerenja, koje se, hvala Bogu, kao i u vrijeme Ivana Pavla II., nastavlja i tijekom mog pontifikata', napisao je Benedikt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene