Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. posjetio je 1.500 godina staru bivši crkvu i bivšu džamiju, a danas muzej, Aju Sofiju u sklopu hodočašća po glavnim mjestima kršćanskih korijena u Turskoj.


Crkva je stoljećima bila glavno okupljalište kršćana, prije nego što je Carigrad, današnji Istanbul, 1453. osvojila muslimanska vojska. Aja Sofija je do 1935. bila džamija, a zatim je za vrijeme vladavine sekularnih turskih reformatora koji su udarili temelje modernoj Turskoj na ruševinama Otomanskog carstva pretvorena u muzej.

Vezani članci Opća bolnica u Puli Koristio je šifre drugih djelatnika bolnice: USKOK proširio istragu na pulskog kirurga zbog krivotvorenja liječničkih nalaza Slika nije dostupna Trojica nasilnika napala skupinu muslimana

Mjere sigurnosti za vrijeme papina posjeta bile su iznimno jake, a na obližnjim minaretima postavljeni su brojni snajperisti.

Benedikt XVI. drugi tijekom posjeta Istanbulu posjetio je i Plavu džamiju, postavši tako drugi rimsko katolički poglavar koji je ušao u džamiju. Prvi je bio Ivan Pavao II. koji je to učinio 2001. 

Papin posjet džamiji promatrači vide kao još jednu gestu prema pokušaju izmirenja Svetog Oca s muslimanima, nakon što ih je razbjesnio izjavama o tome kako je islam nasilan i iracionalan. Nakon toga je više puta istaknuo kako to nije njegovo stajalište o muslimanskoj vjeri. 

Papa molio uz muftiju

Papa Benedikt XVI. tijekom povijesnog posjeta Plavoj džamiji molio je uz islamskog muftiju odašiljući time poruku pomirbe muslimanskom svijetu.

Na ulazu u džamiju papa je skinuo cipele i obuo bijele papuče, a zatim mu je veliki muftija Mustafa Cagrici dvadesetak minuta govorio o povijesti Plave džamije. Dvojica vjerskih vođa su potom minutu stajali jedan uz drugog. Papa je prekrižio ruke i nečujno izgovarao riječi.

Na kraju molitve muftija mu je dotaknuo lice tradicionalnom islamskom gestom. Papa je kimnuo i razmjenjeni su darovi.

Odlazeći, novinari su čuli kada je papa muftiji rekao: 'Hvala Vam za ovaj trenutak molitve'.